Terapiile anticancer inovatoare, "bine finanţate"
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează tratamentul pentru aproape 97 de mii de persoane bolnave de cancer, însă în fiecare an apar peste 70 de mii de noi cazuri.
Articol de Adriana Turea, 04 Februarie 2013, 20:21
De Ziua Internaţională de luptă împotriva cancerului, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, a spus că jumătate din bugetul de peste 1 miliard de lei alocat bolnavilor de cancer a fost direcţionat către terapiile inovatoare de care au nevoie de circa 7% dintre pacienţi.
Paşii pe care trebuie să-i urmeze un pacient care a fost diagnosticat cu cancer sunt explicaţi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu.
"Pacientul, în urma investigaţiilor clinice şi paraclinice, merge la medicul specialist oncolog, acesta stabileşte diagnosticul, indicaţiile terapeutice şi-i întocmeşte dosarul, care este prezentat la Casa teritorială de care aparţine, aceasta îl înaintează la Casa Naţională de Sănătate, care înregistrează dosarul în funcţie de diagnostic şi medicament, după care este prezentat comisiei de experţi pentru analiză.
"Emite o decizie care este remisă Casei Judeţene, pentru a fi trimisă la rândul ei la medicul curant, în vederea asigurării medicaţiei şi a colabora cu pacientul", afirmă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, speră să se îmbunătăţească situaţia, prin trecerea Programului naţional de oncologie de la ministerul sănătăţii în subordinea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de la 1 martie.
"Dacă vine cu toate fondurile la Casă, fiind un program curativ, sperăm într-o gestionare mai bună a fondurilor şi la dispariţia acelei liste de aşteptare, pe care noi o considerăm incorectă faţă de pacienţii noştri" spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Pentru o evidenţă corectă a persoanelor afectate de cancer, este nevoie de 8 registre naţionale.
În momentul de faţă, singurul registru funcţional este cel de la Cluj.