Terapii inovatoare pentru pacienţii cu afecţiuni hepatice
În România "se pierd foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare", spune preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, Ioan Sporea.
Articol de Adriana Turea, 25 Aprilie 2014, 19:36
Peste 1.600.000 de români sunt infectaţi cu virusurile hepatice C şi B, atrag atenţia medicii specialişti.
Statisticile OMS plasează ţara noastră pe locul IV la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice.
În România se pierd foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare, afirmă preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, prof. dr. Ioan Sporea.
"Chiar dacă nu pe toţi trebuie să îi tratăm, trebuie să îi descoperim, fiindcă stilul de viaţă poate încetini evoluţia bolii. Neştiind că eşti infectat, boala merge mult mai rapid, existând alţi factori de agresiune concomitent.
"Din păcate, nu avem o strategie naţională de depistare, diagnostic şi mai ales de tratament, care trebuie să ţină de continuitate în gândire a Ministerului Sănătăţii", a spus Ioan Sporea.
Pentru ca pacienţii români să beneficieze de noile terapii, este necesară actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite.
Ministrul sănătăţii a anunţat că până la sfârşitul lunii octombrie se va face o nouă evaluare a listelor de medicamente compensate şi gratuite de către Agenţia Naţională a Medicamentului.