Teodor Meleşcanu este noul director al SIE
Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată de plenul reunit al parlamentului, cu 238 de voturi pentru şi unul împotrivă.
Articol de Bogdan Mihai, 28 Februarie 2012, 15:42
Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată, marţi, de parlament, cu 238 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".
Votul a fost secret, cu buletine. Din numărul total de 463 de parlamentari, 242 au fost prezenţi la şedinţa de marţi.
Teodor Meleşcanu a depus jurământul de director al SIE imediat după citirea procesului verbal de constatare a votului în cazul său.
"Vă asigur că voi face tot ce-mi stă în putere ca şi jurământul şi credinţa mea în general să fie realizate în activitatea pe care o voi avea", a declarat oficialul.
Teodor Meleşcanu este al şaptelea director al Serviciului de Informaţii Externe.
Postul a devenit disponibil după ce Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţie, pentru a-şi putea exercita mandatul de prim ministru.
SIE, activitate controversată
Înfiinţat la începutul anului 1990, Serviciul de Informaţii Externe a preluat structura Centrului de Informaţii Externe a fostei Securităţi.
SIE desfăşoară activităţi în domeniul informativ în străinătate, dar şi pe teritoriul României pentru protecţie internă.
Activitatea Serviciului de Informaţii Externe nu a fost lipsită de controverse în cei 22 de ani de la înfiinţare.
Unul dintre foştii directori ai serviciului, Claudiu Săftoiu, a demisionat în 2007 după un adevărat scandal legat de nişte afirmaţii ale acestuia privind interceptarea convorbirilor telefonice.
În cadrul unor audieri la Comisia Parlamentară care a anchetat cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, fostul director al SIE, Claudiu Săftoiu, declarase că serviciul ar deţine tehnică proprie de ascultare a telefoanelor.
Activitatea lui Claudiu Săftoiu ca director al SIE fusese criticată şi de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta s-a declarat nemulţumit de faptul că SIE nu l-a informat de faptul că doi cetăţeni români fuseseră reţinuţi în Irak de armata americană, fiind suspectaţi de spionaj.
Informaţia a apărut în presă în februarie 2007, cu toate că cei doi cetăţeni români, angajaţi ai unei companii americane pentru lucrări în Irak, erau deja deţinuţi de trei luni.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că el ştia de cazul celor doi, însă premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus că a aflat despre situaţie din relatările presei.
Un alt director al SIE care a demisionat a fost Gheorghe Fulga, în urmă scandalului fugii din România a omului de afaceri sirian, Omar Hayssam, acuzat de acte de terorism.