Teodor Meleşcanu - consultări bilaterale cu omologul marocan
MAE: Meleşcanu - consultări bilaterale cu omologul marocan; el a subliniat importanţa revigorării cooperării cu statele din Africa.
04 Mai 2018, 18:08
Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi consultări bilaterale cu ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Regatului Maroc, Nasser Bourita, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în această ţară, el subliniind importanţa pe care România o acordă revigorării şi diversificării cooperării cu statele din Africa, atât în plan politic, cât şi economic şi sectorial.
Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul convorbirilor, ministrul român de Externe a subliniat importanţa pe care ţara noastră o acordă revigorării şi diversificării cooperării cu statele din Africa, atât în plan politic, cât şi economic şi sectorial, acordând o atenţie particulară partenerilor tradiţionali din regiunea Maghrebului, inclusiv în contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.
"Cei doi miniştri au salutat relaţia privilegiată existentă între România şi Regatul Maroc, caracterizată de încredere şi respect reciproc şi fundamentată pe prietenia tradiţională de mai bine de jumătate de secol dintre cele două ţări, precum şi pe cooperarea strânsă în domenii variate (economic, educaţional, cultural). A fost evidenţiată disponibilitatea comună şi voinţa politică fermă pentru redinamizarea dialogului bilateral, la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar, precum şi necesitatea structurării pe mai departe a relaţiei bilaterale", se arată în comunicatul MAE.
Totodată, şeful diplomaţiei române a remarcat cu satisfacţie progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul cooperării economice bilaterale, Regatul Maroc devenind primul partener comercial al României în Africa şi Orientul Mijlociu, sens în care a subliniat interesul pentru extinderea şi diversificarea domeniilor de cooperare, pe măsura potenţialului semnificativ existent.
"În acest sens, cei doi miniştri au analizat posibilitatea organizării în perioada următoare a unei noi reuniuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, pentru identificarea de noi oportunităţi şi proiecte de cooperare în diferite domenii (IT, turism, industria auto, aeronautică, naval, infrastructură şi material feroviar, industria minieră, energii regenerabile, industria agroalimentară, agricultură etc.) şi de stimulare a investiţiilor reciproce", precizează sursa citată.
Ministrul Teodor Meleşcanu a salutat şi rolul esenţial şi eforturile susţinute ale Marocului pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale în vecinătatea sudică a UE, cu accent pe combaterea terorismului, prevenirea radicalizării şi gestionarea migraţiei ilegale.
"A salutat reintegrarea Marocului în Uniunea Africană şi contribuţia semnificativă la impulsionarea dezvoltării regionale şi la gestionarea eficientă şi durabilă a provocărilor cu care se confruntă continentul african", se mai arată în comunicat.
De asemenea, ministrul român a subliniat importanţa parteneriatului privilegiat multidimensional UE - Maroc şi necesitatea consolidării pe mai departe a acestuia, prin valorificarea oportunităţilor şi instrumentelor pe care acesta le oferă.
"El a arătat că dialogul cu Regatul Maroc este util inclusiv din perspectiva pregătirii de către România a preşedinţiei Consiliului UE, pe care o va deţine în primul semestru al anului 2019", precizează MAE.
În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale şi internaţionale, cu accent pe dosarele de actualitate de interes reciproc, printre care Siria, Libia, Irak, zona Sahelului etc.
În contextul întâlnirii, potrivit MAE, a avut loc şi ceremonia de semnare a mai multor documente juridice bilaterale, respectiv Memorandumul de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Regatului Maroc, precum şi Acordul de cooperare între Institutul Diplomatic Român şi Academia Marocană de Studii Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Regatului Maroc.