Tentativă de atentat, dejucată la Piatra Neamţ(LIVE UPDATES)
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a confirmat pentru Radio România Actualităţi că dispozitivul exploziv a fost dezamorsat. DIICOT a făcut publice imagini de la acţiune.
11 Ianuarie 2013, 09:55
Ora 11.45 - Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava a confirmat pentru Radio România Actualităţi că dispozitivul exploziv a fost dezamorsat.
"Capsa detonantă a fost despinsă de masa explozivă", a spus Sorin Sava.
Potrivit Mediafax, sub maşină a fost găsi "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină".
Ora 11.30 - Purtătorul de cuvânt al IGPR, Raluca Seucan, a spus la DIGI24, că dispozitivul exploziv de la Piatra Neamţ a fost dezamorsat.
VIDEO: Imagini de la acţiunea poliţiei şi a procurorilor DIICOT.
Ora 10.30 - Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, afirmă că situaţia este una fără precedent în oraş, transmite Mediafax.
El a dat asigurări că "toată lumea este în siguranţă".
"Am vorbit încă de la prima oră cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ, totul este sub control, s-a acţionat cu profesionalism, iar în momentul de faţă situaţia este sub control şi toată lumea din oraş este în siguranţă.
"Zona este izolată, îngrădită. Este o situaţie pe care noi nu am mai întâlnit-o la Piatra Neamţ, dar important este că suspecţii au fost prinşi şi acum există o stare de linişte", a declarat primarul Gheorghe Ştefan.
Ora 9.40 - Geniştii încearcă să dezamorseze dispozitivul exploziv plasat sub maşina fratelui unui interlop local.
Trei persoane au fost surprinse în flagrant, vineri dimineaţă, în timp ce amplasau un pachet conţinând explozibil sub maşină, transmite corespondentul RRA Ştefan Daraban.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cătălina Bădeanu, cele trei persoane au fost preluate de procurorii DIICOT pentru interogatorii şi cercetări.
Pentru elucidarea cazului a fost solicitat ajutorul unei echipe de pirotehnişti din Bucureşti.
La faţa locului s-au luat primele măsuri, de izolare a perimetrului în care s-a produs evenimentul, inclusiv de evacuare a persoanelor din scara blocului care dă spre parcarea în care se află autoturismul sub care se afla explozivul.
Un comunicat al DIICOT precizează că şase persoane sunt audiate la această oră sub suspiciunea de violenţă/omor calificat, distrugere calificată şi terorism, potrivit reporterului RRA Diana Surdu.
Maşina sub care a fost plasat dispozitivul exploziv aparţine lui Bogdan Mararu, fratele interlopului Gheorghe Mararu, ucis în 2010, prin împuşcare într-un local din Piatra Neamţ.
Potrivit corespondentului Ştefan Daraban, evenimentul de atunci a dus la dezvăluiri şocante, soldate cu destituiri în poliţia nemţeană şi la centru, de unde şi concluzia că faptul întâmplat astăzi se înscrie pe aceeaşi linie a răfuielilor de tip mafiot.
Reglări între clanuri mafiote
În urmă cu şase ani, un autoturism a lui Bogdan Mararu a fost incendiat în acelaşi loc, informează Agerpres.
Acum doi ani, Cristian Chilat, zis Falău, a intrat înarmat cu un pistol în ''Cafe Latino'' din Piatra Neamţ şi l-a împuşcat mortal pe Gheorghiţă Mararu, fratele mai mic a lui Bogdan Mararu.
De asemenea, Falău l-a rănit cu trei gloanţe şi pe Bogdan Mararu.
Falău a fost condamnat la 16 ani de închisoare.
Între agresor şi victime au existat relaţii conflictuale de-a lungul anilor soldate cu incendieri de autoturisme de lux şi violenţe.
Situaţia a degenerat odată cu tentativa de asasinat asupra lui Dumitru Mironescu, un alt interlop din Piatra Neamţ, prieten cu Falău.
Pe de altă parte, Dumitru Mironescu este acuzat de procurori că ar fi complicele lui Falău la comiterea crimei.
În 2011, după exact trei luni de la săvârşirea crimei asupra lui Gheorghiţă Mararu, a avut loc a doua tentativă de asasinat împotriva lui Dumitru Mironescu.
În urma loviturilor primite, la graniţa dintre judeţele Neamţ şi Bacău, Mironescu a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale, având fracturi craniene, la mâini şi picioare, precum şi leziuni interne grave, care i-au pus viaţa în pericol.
Toţi cei 5 agresori care au participat la comiterea faptei au fost prinşi şi arestaţi preventiv, cu excepţia lui Adrian Botez, faţă de care s-a emis un mandat de arestare în lipsă.
De reţinut este faptul că în urma asasinatului din 2010, de la Cafe Latino, inspectorul şef al IPJ Neamţ de la vremea respectivă, Aurelian Vasea Şoric a fost demis şi exclus din Poliţie după ce a declarat într-o conferinţă de presă că fraţii Mararu nu sunt interlopi pentru că dau bani cu camătă.
Aurelian Vasea Şoric are casa construită în aceeaşi curte în care avea casa Gheorghiţă Mararu, interlopul ce avea să fie asasinat în Cafe Latino.
La aproape două luni de la crimă, biroul notarial al soţiei lui Şoric, spaţiu aflat chiar în curtea casei, a fost incendiat cu cocktail Molotov, aruncat în interiorul încăperii, după ce a fost spart un geam, după cum avea să releve ancheta.
Autorii nu au fost prinşi nici până acum.