Temperaturile din această perioadă, risc pentru faună şi floră
Din cauza căldurii, plantele şi copacii încep să înverzească, iar o eventuală scădere bruscă a temperaturilor poate avea urmări grave.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 26 Decembrie 2014, 13:29
Temperaturile foarte ridicate din ultimele zile sunt foarte periculoase pentru fauna şi flora din ţara noastră, atrag atenţia biologii de la Centrul de cercetare din Sălaj.
Din cauza căldurii, plantele şi copacii încep să înverzească, iar o eventuală scădere bruscă a temperaturilor poate avea urmări grave.
Experţii sunt de părere că astfel de temperaturi anormale pentru această perioadă a anului "bulversează pe vieţuitoarele care se bazează pe instinct".
"Fie că vorbim de albine, fie că vobrim de păsările călătoare, fie că vorbim de vegetarea copacilor, toate sunt racordate în cantitatea de lumină pe care o primesc în 24 de ore şi cantitatea de căldură pe care o primesc", spune biologul Mircea Lăncrăjan.
El spune că orice plantă, când simte căldura, porneşte în vegetaţie.
"Când a pornit în vegetaţie, rezistenţa la îngheţ scade fantastic, pentru că toate zaharurile care au fost băgate în sevă la începutul iernii sunt consumate, crede că a venit primăvara", mai afirmă Mircea Lăncrăjan.
Inginerii horticoli avertizează că scăderea bruscă a temperaturii poate distruge livezile şi culturile de toamnă.
Temperaturile înregistrate în perioada Crăciunului au fost cele mai ridicate din ultimii 20 de ani.