Teme abordate de preşedintele Klaus Iohannis în conferinţa de presă
În România, situația provocată de pandemie este extrem de gravă - apreciază președintele Klaus Iohannis.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Iulie 2020, 07:28
În România, situația provocată de pandemie este extrem de gravă - apreciază președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că întoarcerea la starea de urgență este ultima soluție.
Şeful statului se va întâlni astăzi cu ministrul de interne și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență pentru evaluarea situației generate de răspândirea coronavirusului și a modului în care este gestionată epidemia. Alina Stănuța a urmărit declarațiile președintelui de la întâlnirea cu presa.
Reporter: Alina Stănuţă - Președintele Klaus Iohannis a atras din nou atenția că este extrem de important să respectăm măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și a subliniat că situația este extrem de gravă. El a amintit aici numărul zilnic de noi cazuri de COVID-19, care este ridicat în ultima perioadă.
Klaus Iohannis: Purtatul măștii este foarte important. Distanțarea este foarte importantă și este impusă. Până la urmă, trebuie să fim realiști: ce vrem? Vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim epidemia?
Reporter: L-am întrebat pe președintele Klaus Iohannis în ce condiții va debuta noul an școlar în septembrie, iar șeful statului a explicat faptul că școala sigur nu va începe în condiții normale și că ne îndreptăm către un scenariu mixt.
Klaus Iohannis: Evident că această situaţie a decshiderii noului an şcolar şi, implicit, a noului an universitar este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am invitat pe premier, ministrul educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare, dar ce pot să vă spun acum: şcoala, sigur, nu va începe în condiţii normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea, asta este clar. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online, şi atunci, sigur, ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, şi în funcţie de condiţiile locale, vom avea mai mult şcoală normală, deci cu elevii la şcoală, sau mai mult online, sau un sistem mixt.