Tehnologia 5G, ”legată de tematica securității naționale și a NATO”
Un subiect de discuție ridicat la summitul NATO de la Londra de către unii dintre participanți s-a referit la tehnologia 5G.
Articol de Alina Stănuţă, 04 Decembrie 2019, 21:29
"Concluzia principală este că NATO e unită și puternică, iar noi mergem împreună mai departe fără nici un semn de întrebare", declara președintele Klaus Iohannis la finalul reuniunii de la Londra.
O temă de discuție ridicată la summit de unii dintre participanți s-a referit la tehnologia 5G, iar președintele Klaus Iohannis afirma că devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G şi din punct de vedere al securității naționale, deci, implicit, din punct de vedere al securității NATO.
Klaus Iohannis: O dată ce introducem 5G, această chestiune devin vitală, fiindcă 5G nu înseamnă doar o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant, 5G-ul este gândit să intre în toate sferele vieții cotidiene, a vieții de stat, a comunicării între cetățean și instituție, între instituții, până la urmă și între lucruri - este ceea ce se numeşte internetul lucrurilor - și atunci impactul, evident, va fi și pe securitate națională și trebuie să ținem cont de aceste lucruri.
Relația China - NATO a fost abordată pentru prima dată în cadrul unui summit al alianței, iar președintele Klaus Johannis declara că a fost recunoscută ca o temă importantă, ea urmând a face parte probabil din strategia viitoare a NATO, care se va elabora sub conducerea secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.
Pe de altă parte, la dejunul pe care președintele Donald Trump l-a oferit liderilor din țările care alocă 2% din PIB pentru apărare, președintele Klaus Iohannis spunea că este extrem de important ca toate țările din NATO să contribuie în mod egal cu acest procent și își exprima speranța că mai multe state vor urma exemplul celor nouă.
La rândul său, președintele Donald Trump aprecia că restul țărilor din NATO vor face acest lucru "într-un fel sau altul".