Teatrul sibian, solidar cu japonezii
Teatrul Naţional din Sibiu va susţine campaniile de strângere de fonduri pentru Japonia, grav afectată de cutremurul de vineri. Instutuţia este şi iniţiatoarea unui schimb cultural între Japonia şi România.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 16 Martie 2011, 13:39
În semn de solidaritate cu poporul japonez, toate spectacolele Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu vor fi precedate de un moment de reculegere pentru victimele dezastrului din Japonia.
De asemenea, teatrul sibian va susţine, în perioada următoare, campaniile de strângere de fonduri pentru ajutorarea japonezilor care suferă de pe urma cutremurului şi recomandă pentru donaţii conturile deschise de Crucea Roşie Română.
Mai mult, spectacolul "Închisoarea de fete" în regia lui George Ivaşcu, programat de Ziua Mondială a Teatrului, în data de 27 martie, în cadrul Festivalului "25 de ore de teatru non stop", va fi dedicat tuturor prietenilor japonezi ai teatrului, intrarea la acest spectacol fiind gratuită din dorinţa de a sprijini o participare mai bună a sibienilor la apelul umanitar lansat de Crucea Roşie pentru Japonia, se precizează într-un comunicat de presa al Teatrului.
Teatrul sibian face acest gest de solidaritate cu atât mai mult cu cât unul dintre actorii teatrului este japonez, Tomohiko Kogi, un tânăr artist care de patru joacă pe scena naţionalului sibian.
"Veştile primite din Japonia ne îndurerează şi ne îndreptăm rugăciunile către poporul nipon. Condoleanţe sincere familiilor îndoliate!", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului din Sibiu.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu este iniţiatorul unui important schimb cultural între Japonia şi România. În fiecare an, Teatrul Naţional din Sibiu prezintă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru cele mai reprezentative spectacole japoneze de teatru şi dans, precum şi numeroase ateliere de lucru şi conferinţe.
Aici au fost prezentate de-a lungul a 17 ani peste 80 de producţii japoneze, dintre care multe în premieră europeană. Cu siguranţă că cel mai important eveniment în acest sens l-a constituit prezentarea mega - producţiei „Festivalul de vară: o oglindă a Osakăi” (regia Kushida Kazuyoshi), primul spectacol de Kabuki prezentat în România.
În 2004, Teatrul sibian a câştigat un grant în valoare de 500 000 USD, fondurile alocate de Guvernul Japonez având ca destinaţie modernizarea sistemului de sunet şi lumini cu aparatură de ultimă generaţie.
De asemenea, în 2007 Teatrul Naţional "Radu Stanca” Sibiu a lansat, cu sprijinul Fundaţiei EU JAPAN FEST, un program de voluntariat unic la noi în ţară prin care în fiecare an în perioada 15 mai – 15 iunie sunt invitaţi 15 japonezi care descoperă, într-un schimb de prietenie, rolul artei în dezvoltarea comunitară.
Mai mult, din anul 2009, Sibiul se înfrăţeşte cu oraşul nipon Takayama, ca urmare a bunelor relaţii dezvoltate între cele două comunităţi, arată comunicatul de presă.