Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia
Articol de Ilie Pintea, 01 Decembrie 2019, 12:56
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 12:17 - Emisiunea: "Dimineți... cu soare de Ziua Națională" - Realizatori: Adrian Soare, Costin Enache.
Realizator: Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Ilie Pintea este în direct.
Reporter: Bun găsit! Moment solemn și aici, la Alba Iulia; de fapt, cel mai solemn moment al zilei, pentru că în fiecare an, de Ziua Națională, Catedrala Încoronării din Alba Iulia sau Catedrala Reîntregirii, ce poartă Hramul Sfintei Treimi, e locul în care sunt pomeniți făptuitorii Marii Uniri a românilor într-un Te Deum plin de emoție, dar și de recunoștință pentru cei ce au făcut posibil visul Unirii. Vă reamintesc faptul că în curtea acestei biserici a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, după ce Miron Cristea, patriarhul României, a ținut în Catedrală o liturghie solemnă și a sfințit coroanele regale.
Catedrala de la Alba Iulia se află în perimetrul Cetății Alba Carolina și e cu siguranță simbolul care atrage toate privirile celor care ajung în acest loc. De o parte și de alta a intrării apar portretele suveranilor României Mari - Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, subliniind cu aceasta semnificația istorică a edificiului, care se află la doi pași de Sala Unirii, un alt loc esențial pentru istoria României moderne.
Sute de oameni sunt aici, în curtea Catedralei, și asistă la momentul solemn al acestei liturghii, împreună cu premierul Ludovic Orban, sosit aici încă de dimineață, care participă la festivitățile de la Alba Iulia.
Imediat după acest moment solemn ne pregătim pentru poate cea mai spectaculoasă parte a zilei aici, la Alba Iulia, parada militară.
Este o vreme perfectă pentru survolul aeronavelor, e soare și oamenii încep să iasă din case și să vină aici. Am vorbit mai devreme cu un lugojean care, din anul 2000, ajunge în fiecare an la Alba Iulia pe bicicletă, chiar dacă asta înseamnă să plece cu 2 zile mai devreme de acasă, și care îmi spunea că ceea ce îl aduce aici este sentimentul unic pe care îl trăiești la Alba Iulia de Ziua Națională.
Dacă nu ați încercat încă lucrul acesta, poate vă gândiți măcar anul viitor să ajungeți la Alba Iulia. E un loc în care cred că măcar o dată în viață fiecare român trebuie să trăiască Ziua Națională, așa cum o facem și noi aici, și, uite, împreună cu ascultătorii noștri.