Taxele şi impozitele "rămân la valorile actuale" şi în 2012
Noua formă a Codului Fiscal, adoptată marţi seară de guvern, prevede creşterea accizelor şi menţinerea taxelor şi impozitelor la acelaşi nivel.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Decembrie 2011, 10:23
Guvernul a adoptat marţi seară o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal începând cu anul 2012.
Executivul nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, ci numai o creştere a accizelor.
Potrivit ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, accizele la motorină vor fi majorate de la 1 ianuarie cu 4,4%, ceea ce va duce la o creştere a preţurilor cu 2%.
Ministrul finanţelor a arătat că măsura este obligatorie, pentru că, potrivit calendarului stabilit cu Uniunea Europeană în urmă cu şapte ani, în 2013 accizele trebuie să ajungă la nivelul minim din Uniune.
În 2012 vor fi menţinute şi accizele pentru cafea, deşi eliminarea lor era programată încă din 2010.
Noul Cod fiscal conţine şi câteva modificări importante pentru firme.
Declaraţia anuală de impozit pe profit trebuie depusă cu o lună mai devreme, adică la 25 martie în loc de 25 aprilie, iar companiile pot alege dacă vor să plătească acest impozit trimestrial sau anual.
Taxele şi impozitele locale nu vor fi modificate, chiar dacă autorităţile din unele zone au cerut acest lucru.
"Autorităţile locale au solicitat la ministerului administraţiei şi internelor să se majoreze cota adiţională. Si aici primim de la minister două variante: să eliminăm acea cotă de 20%, să lăsăm la liber, sau să majorăm cota adiţională de la 20 la 50%.
"Guvernul a decis că nu este de acord. Oricum, primăriile nu mai puteau să majoreze, decât în mod abuziv, pentru că, potrivit legii finanţelor publice locale, impozitele şi taxele locale se stabilesc cu şase luni înainte", a declarat ministrul finanţelor.
Gheorghe Ialomiţianu a subliniat că modificările aduse la Codul Fiscal au scopul de a sprijini mediul de afaceri şi de a reduce evaziunea fiscală.
Tot marţi seară, guvernul a acceptat printr-o ordonanţă de urgenţă şi majorarea cotei de participare a României la FMI cu 781,2 milioane de euro DST.
Guvernul a ţinut marţi seara şedinţa programată pentru miercuri din cauză că premierul Emil Boc a trebuit să plece la Cluj Napoca, în urma decesului tatălui său.