Taxele locale din municipiul Galați, majorate în medie cu 2,62%
Primarul municipiului Galați marius Stan a precizat că nu este vorba despre o “majorare””, ci de o “indexare cu rata inflației”.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 06 Ianuarie 2015, 12:02
Conform deciziei Consiliul Local Galați, votată în decembrie 2014, taxele şi impozitele locale din municipiul Galați, pentru anul 2015, au fost majorate, în medie, cu 2,62%.
Primarul municipiului Galați marius Stan a precizat că nu este vorba despre o “majorare””, ci de o “indexare cu rata inflației”.
Astfel, pentru persoanele fizice, impozitul pe locuință s-a majorat cu 2,56%, impozitul pe terenurile cu construcţii pe ele a crescut 2,61%, iar impozitul pentru terenurile din intravilan, care nu sunt acoperite cu construcţii s-a majorat, în medie, cu 2,85%.
Totodată, taxa anuală de habitat (pentru servicii de salubritate) a crescut, pentru persoanele fizice, de la 55 de lei/persoană la 56 de lei/persoană.
O creştere similară – de la 55 de lei la 56 de lei se aplică şi în cazul taxei de ecarisaj (pentru strângerea și îngrijirea cîinilor fără stăpân) datorată de persoanele juridice, în timp ce persoanele fizice plătesc tot 3 lei/an, aşa cum au făcut-o şi în 2014.
În privinţa taxei auto datorată de persoanele fizice, ea a fost majorată dar doar pentru autovehiculele cu capacitate cilindrică de peste 2000 de cm cubi, majorarea fiind în medie de 2,75%.
Pentru agenții economici, cea mai mare creștere a impozitelor este cea percepută de municipalitate pentru activități economice cu impact asupra mediului.
În medie, această taxă a fost majorată pe 2015 cu 2,6% pentru toate unităţile poluatoare din oraş care însă pot beneficia de o reducere de 100% de la plata taxei dacă se mută în extravilanul municipiului Galaţi.
Pe de altă parte, din 2015, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi – considerat cel mai mare poluator al orașului – nu mai este obligat să plătească la bugetul local o taxă de mediu fixă, ci o sumă calculată în funcție de producția de oțel realizată anul trecut.
De pildă, pentru 2014, Arcelor Mittal a avut de achitat la bugetul local o taxă de mediu fixă în valoare de 8.198.927 de lei, în timp ce pentru 2015, combinatul ar putea plăti doar 3,4 milioane de lei (scădere de peste 58%), având în vedere producția de anul trecut.
Taxele și impozitele locale vor putea fi achitate de gălățeni abia de pe data 12 ianuarie, perioada 5-9 ianuarie fiind rezervată pregătirilor de soft pentru încasarea sumelor datorate.