Taxa clawback "era o eroare fiscală"
Producătorii de medicamente consideră că o nouă formulă de aplicare a taxei le va permite unor companii să facă investiţii în producţie şi să folosească eficient sumele obţinute.
Articol de Adriana Turea, 06 Februarie 2013, 19:21
Producătorii de medicamente salută decizia Curţii Constituţionale, care elimină, parţial, suprataxarea lor prin aşa-numita taxă clawback.
Această taxă le impune să ramburseze o parte din veniturile lor, statului, dacă valorile depăşesc o valoare de referinţă stabilită prin lege.
Ei consideră că o nouă formulă de aplicare a taxei le va permite unor companii să facă investiţii în producţie şi să folosească eficient sumele obţinute din comercializarea medicamentelor.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian, susţine că taxa clawback trebuia schimbată, pentru că era o eroare fiscală.
Eliminarea TVA din baza de impozitare "a fost o măsură bună"
Dragoş Damian atrage atenţia că au mai rămas probleme nerezolvate, ce ţin de taxa clawback.
"Taxa este plătită pe veniturile realizate trimestrial. În schimb, banii pe aceste medicamente îi încasăm după un an de zile.
"Şi un ultim aspect care ţine, în general, de medicamentele ieftine, sub 25 de lei, este o sugestie a producătorilor de medicamente generice, ca aceste medicamente să fie scutite de taxa clawback, în aşa fel încât ele să nu mai dispară din piaţă", a declarat Dragoş Damian.
La rândul lor, producătorii de medicamente originale sunt de părere că decizia Curţii Constituţionale demonstrează că eliminarea TVA din baza de impozitare a fost o măsură bună.
Şeful Biroului de Comunicare al Asociaţiei, Sorin Popescu, spune că pacienţii nu vor mai avea de suferit din cauza taxei clawback.
"În schimb, pacienţii pot să sufere din alte motive. În primul rând, lipsa de medicamente compensate, care nu a mai fost actualizată de peste cinci ani.
"Din câte am înţeles, guvernul lucrează şi la acest lucru şi sperăm ca ministerul sănătăţii să vină rapid cu o formulă pentru rezolvarea acestor chestiuni şi să avem, şi în România, medicamentele care sunt compensate în restul Europei", precizează Sorin Popescu.
Se estimează că suma achitată drept taxă clawback, în urma includerii TVA în baza de impozitare, dar şi a plăţilor pentru terţi, se ridică la 120 de milioane de lei.