Ţările membre UE "pot face faţă provocărilor împreună"
Ministrul de externe Titus Corlăţean a afirmat ca România va continua să susţină extinderea Uniunii Europene spre ţările din sud-estul Europei.
19 Iunie 2014, 23:32
România se pregăteşte să încheie mandatul de preşedinte al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, preluat în iunie anul trecut.
Vineri va avea loc reuniunea miniştrilor de externe, iar marţea şi miercurea viitoare se vor întâlni liderii ţărilor din regiune.
Seria întâlnirilor a început joi după-amiază, la Bucureşti, cu Reuniunea anuală a Consiliului Cooperării Regionale, structură al cărei scop este să consolideze cooperarea regională şi să susţină integrarea europeană şi euro-atlantică în Europa de Sud-Est.
Ţările din sud-estul Europei care fac eforturi în perspectiva aderării la UE trebuie să îndeplinească toate criteriile, însă ele trebuiesc şi ajutate pentru a reuşi.
Aceasta este abordarea ministrului român de externe Titus Corlăţean, care în conferinţa de presă comună cu secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale a spus că numai lucrând împreună toate ţările membre pot fi îndeplinite obiectivele Consiliului de Integrare Europeană şi Euro-Atlantică a ţărilor regiunii.
România va continua să susţină extinderea UE spre ţările din sud-estul Europei
Şi tot împreună, ţările membre pot face faţă provocărilor regionale.
Şeful diplomaţiei române a explicat că, pentru a sprijini ţările din regiune, România a introdus între priorităţile sale ca preşedinte în exerciţiu al Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei proiecte şi iniţiative importante, ce pot ajuta respectivele ţări să facă progrese în procesul de apropiere de UE.
Ministrul Titus Corlăţean a adus exemple concrete despre sprijinul României.
"Pe timpul cât România a deţinut preşedinţia Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei, am organizat importante activităţi şi am propus proiecte legate de negocierea Capitolelor 23 şi 24, Justiţie şi drepturi fundamentale şi, respectiv, Justiţie, libertate şi securitate. Pentru că prin combaterea crimei organizate şi a corupţiei în regiune şi ajutând ţările aspirante să facă progrese în acest sens contribuim la accelerarea procesului politic la Bruxelles", a spus Titus Corlăţean.
El a dat asigurări că România va continua să susţină extinderea Uniunii Europene spre ţările din sud-estul Europei, care trebuie să respecte criteriile de aderare, inclusiv - a accentuat şeful diplomaţiei române - protecţia drepturilor minorităţilor naţionale.
Domeniul justiţiei şi afacerilor interne, o prioritate în ultimul an
Domeniul justiţiei şi afacerilor interne a fost o prioritate în ultimul an şi pentru secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale, Goran Svilanović.
El a explicat, în conferinţa de presă, că acest domeniu este la fel de important ca şi economia.
"În perioada în care România a deţinut preşedinţia Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei, ne-am concentrat pe asistenţă pentru ţările membre, pentru a le ajuta să facă progrese la Capitolul Justiţie şi afaceri interne şi în combaterea corupţiei.
Sunt chestiuni extrem de importante şi încercăm să transmitem un mesaj clar. Economia este importantă, dar trebuie să ne asigurăm că trăim în ţări care îşi protejează cu adevărat cetăţenii. De aceea, statul de drept este la fel de important ca şi economia", a spus Goran Svilanović.
Goran Svilanović a mai subliniat că eforturile făcute de acest organism au fost pentru a se asigura că ţările regiunii adoptă măsuri eficiente, că sunt capabile să lupte împotriva corupţiei şi a crimei organizate şi să se dezvolte economic, toate acestea fiind premise pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a spus că, din punctul de vedere al României, extinderea trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, în perioada următoare, şi ar trebui să fie reflectată corespunzător în noile structuri instituţionale ale Uniunii.
Să mai spunem că, de la România, Albania va prelua preşedinţia Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei.