Ţările arabe reprezintă şi în acest an pentru fermieri principala piaţă de desfacere pentru zeci de mii de miei
Ţările arabe reprezintă şi în acest an pentru fermieri principala piaţă de desfacere pentru zeci de mii de miei din fermele locale.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Februarie 2024, 14:55
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ţările arabe reprezintă şi în acest an pentru fermieri principala piaţă de desfacere pentru zeci de mii de miei din fermele locale. Crescătorii de animale din judeţul Sălaj spun că există şanse mari ca efectivele de miei din acest an să fie unele frumoase, ca urmare a iernii blânde şi pentru că furajele nu au reprezentat o problemă. Numărul exemplarelor de oi a depăşit 250.000, un record pentru un judeţ mic, cum este Sălajul.
Adrian Lungu: ”Fermierii spun că producţia de carne de miel va fi bună în această primăvară, iar pentru că pe piaţa internă cererea este prezentă doar în preajma sărbătorilor pascale, cele mai multe efective de miei vor fi exportate în ţările arabe.
Inginerul Ioan Cherecheş: ”Ţările arabe solicită foarte mult carne, carcasă, miei din zona noastră, din România, din rasa ţurcană. Avantaje: în primul rând, este o carne care la un moment dat se acoperă cu un strat de grăsime, care în mediul în care îl găseşte în ţările arabe, adică la căldură mare, să usucă şi protejează carnea. Al doilea lucru care face să aibă o anumită valoare carne de miel din rasa ţurcană este acel miros de oaie, acel gust deosebit care o dă cărnii. Noi am început după revoluţie cu 172.000, acum suntem peste 300.000 de capete la nivel de judeţ.”
Numărul oilor creşte de la un an la altul în Sălaj. Pentru prima oară, Sălajul are inclusiv un depozit care va prelua lâna în funcţie de solicitări şi contractele încheiate cu fermierii din zonă.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/