Târgul de Carte Gaudeamus Oradea continuă
Târgul de Carte Gaudeamus Oradea continuă, astăzi, cu lansări de volume semnate de autori români.
Articol de Radiojurnal, 20 Mai 2016, 09:02
Târgul de Carte Gaudeamus Oradea continuă, astăzi, cu lansări de volume semnate de autori români.
La evenimentul din Parcul 1 Decembrie vizitatorii beneficiază de ofertele a zeci de edituri şi de preţuri promoţionale pentru cărţi care se adresează tuturor categoriilor de public.
Organizat de Radio România, Târgul Gaudeamus mai poate fi vizitat astăzi şi mâine între orele 10:00 şi 20:00, iar duminică între orele 10:00 şi 15:00, după cum ne-a transmis reporterul Radio Cluj, Oana Cristea Grigorescu.
Potrivit radiocluj.ro, centrul de interes al zilei de ieri l-a constituit conferinţa de la ora 13.00, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi revista Familia, intitulată Eminescu, Vulcan şi revista Familia, care punctează tema acestei ediţii a târgului orădean: 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu în paginile revistei.
Iosif Vulcan nu s-a limitat să-i publice doar poezia „De-aş avea”. Au urmat în scurt timp încă cinci poeme şi, practic, Iosif Vulcan a fost singurul redactor care l-a retribuit pe poetul Mihai Eminescu pentru producţiile sale artistice. Aş remarca două aspecte: faptul că atât Mihai Eminescu cât şi Iosif Vulcan erau extrem de tineri – Eminescu avea 16 ani, Iosif Vulcan avea 25 de ani. Dacă citiţi poezia „De-aş avea” e clar, e poezia unui tânăr de 16 ani, uşor naivă, în maniera poemelor pe care le scria Alecsandri. Genialitatea lui Vulcan constă în a-l anticipa pe poetul matur, din „Luceafărul, „La Steaua” – nu e puţin lucru. A simţit vâna filozofică şi a fost cu adevărat generos, pentru că i-ar fi putut tăia aripile. Ce destin ar fi putut avea Mihai Eminovici, care studia la Cernăuţi, dacă bihoreanul Iosif Vulcan l-ar fi refuzat poate cu duritate şi nu l-ar fi încurajat să continue?, concluzionează Lucian Silaghi, preşedintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Oradea, şi Director al Direcţiei pentru Cultură Bihor.
La Oradea majoritatea vizitatorilor pleacă cu câte o carte cumpărată. Copiii sunt cei mai importanți cumpărători, deprind o obișnuință pentru o viață: cititul. E un semn de interes pentru târgul de carte dar şi o carte de vizită pentru Oradea culturală.