Târg de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi
Aproape 700 de mii de persoane cu dizabilităţi sunt în evidenţa ministerului muncii, iar dintre acestea, doar puţin peste 27 de mii au reuşit să îşi găsească un loc de muncă.
Articol de Diana Domenico, 05 Aprilie 2012, 19:35
Reticenţele angajatorilor, care în ultimii ani invocă, se pare, criza ca principal motiv pentru refuzul de a primi în echipă o persoană cu dizabilităţi este greu de înţeles pentru cei care vor să muncească, dar şi pentru organizaţiile neguvernamentale, ale căror activitate este legată tocmai de plasarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi.
De câţiva ani se organizează şi târguri cu locuri de muncă pentru această categorie de persoane, dar lucrurile par să se urnească lent, pentru că nici statul şi nici legislaţia nu vin în sprijinul lor.
La Bucureşti a avut loc joi un astfel de târg, organizat de fundaţia Motivation România şi Special Olympics România, pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, la care, după cum mărturisea directorul Motivation România, Cristian Ispas, cu greu au fost convinşi să participe 12 angajatori.
De altfel, mai spunea responsabilul, în 12 ediţii ale târgului, doar 59 de persoane au fost angajate.
Coordonatorul programelor de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, Gabriela Comănescu,că este greu este pentru o asemenea persoană să îşi găsească un loc de muncă.
"În România zilelor noastre, e destul de dificil pentru că sunt constrângeri din toate părţile, în primul rând ne lipseşte obişnuinţa, mentalitatea de a încadra în muncă persoane cu dizabilităţi. Legislaţia română stimulează angajatorii în acest sens, însă nu într-un mod foarte eficient, drept pentru care cei mai mulţi dintre angajatori nu iau în considerare candidaţii cu dizabilităţi, nici nu concep sau nici măcar nu se gândesc la această alternativă" afirmă Gabriela Comănescu.
Fundaţia Motivation România înceracă să îi ajute pe cei care au probleme să îşi găsească un loc de muncă.
"Ceea ce încearcă fundaţia Motivation România să facă este să mediem relaţia dintre persoanele cu dizabilităţi şi angajatori. Pe de o parte, pe persoanele cu dizabilităţi încercăm să le învăţăm, să le consiliem cum să îşi caute un loc de muncă, cum să îşi pună în valoare experienţa şi abilităţile, cum să se raporteze la ideea unui potenţial loc de muncă. Pe de cealaltă parte, încercăm să influenţăm, să încurajăm angajatorii să ia în considerare candidaţii cu dizabilităţi, oferindu-le candidaţi pe care noi îi recomandăm din baza noastră de date şi sprijin în sensul integrării acestora în echipa lor" mai spune Gabriela Comănescu.
Organizatorii încercă să arate că persoanele cu dizabilităţi nu trebuie să fie asistate social ci trebuie tratate ca pe nişte persoane obişnuite.
Conform statisticilor ministerului muncii, în România sunt aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi, iar din acestea, doar puţin peste 27.000 au reuşit să îşi găsească un loc de muncă.