Târg de fete la Muntele Găina
Sâmbâtă şi duminică, pe Muntele Găină, se desfăşoară una dintre cele mai vechi manifestări populare din Transilvania, "Târgul de Fete".
23 Iulie 2011, 16:10
În acest sfârşit de săptămână ardelenii petrec la cea mai mare serbare câmpenească din an, "Târgul de fete" de pe Muntele Găina.
Evenimentul este atestat documentar din urmă cu aproape două secole, dar are - spun specialiştii - o vechime mult mai mare.
Organizat anual în a doua decadă a lunii iulie, în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, "Târgul de Fete" este astăzi doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru turiştii veniţi din toată ţara.
Istoricii susţin că apariţia târgului s-a datorat necesităţii de comunicare între oamenii acestor locuri, care trăiau în aşezările izolate şi risipite din Munţii Apuseni.
Târgul a antrenat nu numai relaţii economice între locuitorii de pe Vaile Arieşului şi Crişurilor, ci şi relaţii matrimoniale.
Se înfiripau idile, care, uneori, se finalizau cu cereri în căsătorie. Tinerele de măritat erau cerute în căsătorie, familiile încuviinţând alegerea tinerilor.
Legenda spune că fetele de măritat veneau pe munte cu carul încărcat cu zestrea lor.
Era atat un mare eveniment comercial, cât şi un prilej de sărbătoare populară, cu cântece şi petreceri câmpeneşti.
Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc.
Vremea bună i-a pornit pe mulţi de acasă spre "Târgul de fete" de pe Muntele Găina.
Spre dezamăgirea unora, la "Târgul de fete" de pe Muntele Găina nu se vând şi nu se cumpără fete!
Se pot face însă multe alte lucruri în sâmbătă seară şi duminică.
Participanţii vor putea să asculte câteva recitaluri ale unor formaţii de muzică uşoară, vor putea dansa pe muzică de discotecă pe creasta Găinii, unde altădată răsunau îndrăcitele ţarini şi învârtite, şi vor putea depăna poveşti la lumina focurilor de tabără.
Organizatorii îi asigură pe cei care vor să urce cu maşinile pe munte că drumul este mai bun ca în anii din urmă.