Târg de Dragobete şi Mărţişor la Bistriţa
Mărtişoarele pictate, din ceramică sau din hârtie colorată, realizate în diverse tehnici de copiii de la şcolile din oraş le-au făcut cu ochiul trecătorilor din Bistriţa.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 24 Februarie 2017, 17:33
Mărtişoarele pictate, din ceramică sau din hârtie colorată, realizate în diverse tehnici de copiii de la şcolile din oraş le-au făcut cu ochiul trecătorilor din Bistriţa care s-au oprit să le admire şi chiar să le cumpere de la micii antreprenori. Cu banii adunaţi, unele şcoli vor cumpăra fructe pe care le vor dărui bunicilor de la căminul de bătrâni.
Elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa au fost prezenţi la târg îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum i-a încurajat Crina Peter, consilier educativ: „Celebrăm Dragobetele, o sărbătoare românească. De aceea, elevii sunt îmbrăcaţi în costume populare. Am realizat mai multe mărţişoare, marţi urmând să aibă loc un târg în sala de sport a şcolii de pe strada Zimbrului începând cu ora 10.00. E o activitate la care participăm de trei ani. Elevilor le place foarte mult. Banii care se vor strânge vor merge înspre cauze nobile. Elevii vor merge la un azil de bătrâni, vom cumpăra fructe şi vom organiza şi o după-amiază a lecturii, cu ceai şi prăjituri. Într-o societate atât de nebună, încercăm să fim mai umani.
Privirile tuturor au fost atrase de mărţişoarele făcute la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”. „Ne-am bazat pe picturalitate, dar şi pe formă. Am ales culori foarte puternice, specifice primăverii, verde crud, orange, tot ce este mai colorat şi mai viu pentru a ieşi din monotonia iernii. Copiii s-au jucta foarte mult, au combinat culorile, iar ca şi o notă de eleganţă am folosit auriul sau argintiul. Mărţişoarele sunt la modă, dar mai mnou sunt folosite sub formă de felicitare, de cadou, nu neapărat în piept ca o simplă decoraţiune care de multe ori cade în kitsch. Noi încercăm să evităm lucrul acesta şi să îndreptăm copiii spre bun gust. De multe ori, simplitatea şi materialele reciclabile sunt mult mai interesante decât acele tinichele importate şi foarte ieftine”, a spus Loredana Chiş, profesor.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a vizitat standurile tuturor şcolilor şi i-a felicitat pe copii pentru munca lor.
„Organizăm Târgul Mărţişorului, un târg foarte vechi în Bistriţa pe care l-am revigorat. Cel mai important la acest târg este că am reuşit să îi impulsionăm pe elevi să facă mărţişoare, simboluri pe care oricine le poate cumpăra. Eu recomand tuturor bistriţenilor să cumpere astfel de mărţişoare făcute manual de copiii noştri. Vin cu această ocazie la târg tradiţionalii vânzători de artizanat. Eu cred că sărbătoarea Dragobetelui, care nu e specifică zonei noastre, va prinde tot mai mult contur şi în continuare. Noi, în orice caz, vom susţine şi dacă Consiliul Local al Tinerilor – care organizează deseară şi o petrecere – va dori să se ocupe, va avea sprijinul nostru”, a spus primarul Ovidiu Creţu.