Tăierile ilegale de pădure, "duble faţă de împăduriri"
În total, de la începutul anilor '90, din pădurile din România s-ar fi furat lemn, potrivit unei estimări a Curţii de Conturi, în valoare de cinci miliarde de euro.
Articol de Radiojurnal, 29 Octombrie 2013, 19:14
Tăierile ilegale de pădure, din ultimii cinci ani, sunt de două ori mai multe decât împăduririle.
În total, de la începutul anilor '90, s-ar fi furat lemn, potrivit unei estimări a Curţii de Conturi, în valoare de 5 miliarde de euro.
Autorităţile vorbesc, acum, despre iniţierea şi desfăşurarea unor programe de împădurire pe suprafeţe mari şi consideră că noul cod silvic, aflat în dezbaterea publică ar fi o garanţie pentru limitarea tăierilor ilegale.
Reprezentanţii Romsilva au rezerve însă în privinţa aplicării unor prevederi ale actului normativ, spune Adam Crăciunescu, director general al ROMSILVA.
"Nu mi se pare un lucru normal pentru o regie cu personalitate juridică, un consiliu de administraţie, ca autoritatea să dea avizul şi /.../ A doua problemă, Regia Naţională nu poate să administreze trei milioane de hectare păduri ale statului şi să administreze încă un milion de hectare păduri private.
"Mai avem obligarea Regiei Naţionale a Pădurilor, să cumpere teren forestier pentru menţinerea fondului forestier de stat la nivel de trei milioane de hectare. Nu se poate acest lucru, pentru că atunci influenţăm piaţa fondului forestier. A patra problemă, era libera practică. Libera practică se dă deobicei de către organizaţiile profesionale, nu de către autoritate şi nu este specifică sectorului silvic", mai spune Adam Crăciunescu.
În judeţul Braşov, procurorii au început cercetările într-un caz de sustrageri ilegale de masă lemnoasă, în care sunt implicate mai multe persoane şi societăţi comerciale.
Anchetatorii au făcut de dimineaţă 15 percheziţii în cadrul unei acţiuni mai ample, menite să destructureze o grupare specializată, monitorizată de aproape o jumătate de an, care ar fi produs un prejudiu, estimat de Ocolul Silvic Săcele, la aproape 600.000 de lei, transmite corepondentul Radio România, Mădălin Iacob.
Acţiunea a avut loc în zona Gârcin, de pe raza Ocolului Silvic Săcele, din judeţul Braşov.
Anul acesta, tăierile ilegale din această zonă au crescut foarte mult.
De la începutul anului, Ocolul Silvic Săcele a făcut peste 500 de sesizări către Poliţie.
Estimările privind prejudiciul adus fiind de peste 600.000 de lei.
Care au fost rezultatele Poliţiei şi Procuratorii ne spune procurorul Claudiu Sandu.
"Este vorba de 15 percheziţii care se fac în judeţele Braşov şi Prahova, la persoanele suspectate de infracţiuni silvice, furt de arbori, tăieri ilegale de arbori, infracţiuni de evaziune fiscală, infracţiuni de bani şi infracţiuni de fals. Avem în cauză opt persoane fizice învinuite. Două persoane juridice... Au fost ridicate opt gatere care funcţionau fără autorizaţie", spune procurorul Claudiu Sandu.
Suspecţii sunt audiaţi la Poliţie, o decizie urmând a se lua după finalizarea audierilor.