Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Creştinii ortodocşi şi catolici îşi amintesc la 29 august de sfârşitul ultimului Prooroc al Vechiului Testament şi marchează sărbătoarea prin post.
Articol de Remus Rădulescu, 29 August 2011, 10:35
Ultimul proroc al Vechiului Testament, Ioan Botezătorul,a murit ca martir, decapitat, la porunca regelui Irod deranjat de criticile lui.
Ioan Botezătorul a fost rânduit să împlinească o lucrare specială în planul lui Dumnezeu cu lumea. El este proorocul care a pregătit venirea în lume a lui Mesia.
S-a născut cu 6 luni înainte de Naşterea Domnului şi, la maturitate, a spus oamenilor ce să facă pentru a-l putea primi pe Mântuitorul Hristos. Şi a spus-o nu doar cu vorbe. Ar fi fost prea simplu. Viaţa lui întreagă a pregătit o cale, s-a făcut cale.
Este o viaţă dedicată întru totul lui Dumnezeu. Ioan Botezătorul a luptat cu răul din el şi din afara lui şi l-a biruit, deşi sfârşitul ne-ar putea face să-l considerăm un învins. A murit decapitat la porunca puternicului acelei vremi, Irod.
Ioan Botezătorul n-a fost însă învins. O dovedeşte şi sărbătoarea de la 29 august. Cinstirea care i se aduce este semnul unei mari admiraţii din partea lumii creştine.
Creştinii admiră la el smerenia, curajul, spiritul de sacrificiu. Sfântul Ioan Botezătorul a fost atât de smerit încât atunci când Mântuitorul Hristos şi-a început misiunea, a avut puterea să spună „El trebuie să crească , eu să mă micşorez" (Ioan 3,30). Şi asta o spunea un om cu un prestigiu de învăţător spiritual printre ai săi.
De curaj a dat dovadă Ioan când a condamnat păcatul în care se complăcea puternicul zilei, Irod, regele Iudeii. Ioan nu şi-a adaptat vorbele după funcţia înaltă a regelui Irod. I-a amintit public că înălţimea funcţiei nu-l scuteşte de respectarea principiilor morale.
Critica faţă de un rege care abuza de putere i-a adus şi sfârşitul.Curajul l-a costat chiar viaţa, dar a rămas credincios până la capăt misiunii primite de la Dumnezeu: aceea de a pregăti calea lui Iisus Hristos în lume.
A pregătit-o chemându-i pe oameni să se pocăiască, adică să se vadă aşa cum sunt, păcătoşi, şi să lupte apoi cu păcatele lor. I-a învăţat pe oameni să fie învingători, pentru că cea mai mare victorie este când reuşeşti să te învingi pe tine însuţi.
Şi dacă încă mai sunt admirate calităţi precum smerenie, curaj, spirit de sacrificiu, înseamnă că Sfântul Ioan Botezătorul este un mare învingător.
El este, după Maica Domnului, sfântul cel mai cinstit în creştinism, având trei mari sărbători în calendarul creştin: Naşterea - 24 iunie, Tăierea capului - 29 august şi Soborul Sfântului Ioan - 7 ianuarie.