T.Melescanu: “România va cumpăra şi alte echipamente militare americane"
Teodor Melescanu a declarat ca pentru Romania, cel mai important pilon de securitate este relatia cu Statele Unite.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Mai 2017, 13:45
Romania vrea un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de securitate ONU, in perioada 2019-2020, a anuntat astazi, ministrul de Externe Teodor Melescanu, la conferinta “Buna Guvernare” organizata de SNSPA si think-tank-ul Strategikon.
Teodor Melescanu a mai declarat ca nu se poate vorbi despre buna guvernare fara dezvoltare durabila, promovarea unor societati pasnice si inslusive si acces egal la justitie.
Teodor Melescanu a mai spus ca pentru Romania, cel mai important pilon de securitate este relatia cu Statele Unite si de aceea, nu e intamplator ca avem elemente ale scutului antiracheta la Deveselu, ca am cumparat avioane F16 si ca intentionam sa mai achizitionam si alte echipamente militare americane pe viitor.
Ministrul de externe a explicat ca pentru Romania, cel mai important pilon de securitate este relatia cu Statele Unite si de aceea, nu e intamplator ca avem elemente ale scutului antiracheta la Deveselu, ca am cumparat avioane F16 si ca intentionam sa mai achizitionam si alte echipamente militare americane pe viitor. Teodor Melescanu a mai spus ca intr-o lume marcata de demoni externi dar si interni, calea de salvare este o combinatie intre comunicarea strategica si rezilienta, rezistenta, iar aceasta din urma poate fi obtinuta numai prin stat de drept si un nivel de trai decent pentru cetateni. Seful diplomatiei romane a insistat ca populismul, spiritul nationalist ingust si tendintele sectare au aparut din cauza nelinistilor provocate de globalizare, de problemele socio-economice, de terorismul bazat pe fundamentalism religios si de relativizarea normelor si principiilor consacrate ale dreptului international.
Generalul Philip Breedlove, fost comandant al fortelor aliate in Europa, a raspuns la o intrebare Radio Romania, ca Bucurestiul este in mod pozitiv in atentia administratiei Trump pentru ca a decis sa aloce 2% din PIB pentru aparare dar si pentru ca a contribuit remarcabil alaturi de SUA in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. In plus, prin alocarea celor 2% pentru aparare, Romania a dat un bun exemplu in cadrul NATO, despre ce este important pentru ea, pe principiul ca apararea incepe acasa. Generalul Philip Breedlove a precizat ca recentele actiuni ale administratiei Trump in Siria sau in ce priveste Coreea de Nord, nu sunt simple demonstratii de forta ci fac parte dintr-o strategie bine gandita. Generalul Breedlove a mai spus ca, date fiind actiunile agresive ale Rusiei, inclusiv in Marea Neagra, este nevoie de o crestere in mod exhilibrat a prezentei inaintate NATO pe flancul estic si de pozitionarea in avans de echipament militar.. In esenta e vorba de crearea unei asa numite centuri de capabilitati pe flancul estic al Aliantei. Philip Breedlove a spus ca anexarea Crimeei de catre Rusia nu a fost neaparat o surpriza in sine cat felul rapid in care a fost facuta. Generalul a explicat ca Rusia a invatat din greselile facute in trecut, pornind de la invadarea Georgiei, perfectionandu-se cu anexarea Crimeei, apoi cu operatiunea bine pusa la punct in Donbas, toate acestea ajutand-o ulterior cu desfasurarea din Siria. Fostul comandant al fortelor aliate in Europa a avertizat ca Occidentul nu s-a adaptat inca la tipul de razboi hibrid perfectionat de Rusia:
“Daca va uitati la acest razboi dincolo de reguli, sau asa cum ii spune generalul rus Gerasimov, razboi cu mijloace indirecte, putem face din Ucraina un studiu de caz – felul in care este discreditat guvernul ucrainean, intensa campanie informationala pentru a raspandi nemultumire, actiunile militare continue in Donbas, manipularea aprovizionarii cu energie pentru a pune presiune. Asadar e vorba despre un atac asupra tot ce inseamna guvernare. Noi occidentalii ne chinuim sa reactionam la asa ceva. Unele lucruri le facem pe cale diplomatica, altele pe cale militara, am fost ceva mai agresivi in domeniul economic, in fosta administratie americana, iar in actuala administratie suntem ceva mai demonstrativi cu actiunile militare. Dar inca nu am facut nimic, nici macar nu ne-am pozitionat pe campul de lupta, in sfera informationala. Tot primim atacuri si nu ne pricepem sa raspundem cu foc la foc” a declarat Philip Breedlove.
In ce priveste posibile vulnerabilitati in procesul de luare a deciziilor in NATO, din cauza unor state membre ca Ungaria, care impartasesc filosofia democratiei neliberale promovata de Rusia, generalul Breedlove a raspuns la o intrebare Radio Romania, ca NATO are o istorie de 70 de ani in care au mai fost cazuri de ţări cu abordări diferite la nivel european dar au ramas angajate in Alianta si fata de apararea colectiva iar NATO a supravietuit..