Sute de români au avut probleme digestive de Crăciun
Peste 1.200 de persoane au chemat ambulanţa de Crăciun în Capitală. S-au înregistrat şapte tentative de sinucidere, câteva cazuri de comă alcoolică şi zece naşteri.
Articol de Radiojurnal, 26 Decembrie 2013, 12:22
Peste 1.200 de persoane au chemat ambulanţa de Crăciun în Capitală.
Dintre aceste apeluri, aproape jumătate au fost urgenţe medicale, majoritatea pentru probleme digestive, afecţiuni cardiovasculare şi lipotimii.
S-au înregistrat şapte tentative de sinucidere şi câteva cazuri de comă alcoolică.
Partea optimistă a lucrurilor, în activitatea medicilor de pe ambulanţă - declară, pentru Mediafax, managerul serviciului, Alis Grasu - este că aceştia nu au fost chemaţi de Crăciun numai la necazuri : 10 apeluri le solicitau ajutorul la...naşteri, informează redactorul Radio România, Costi Dumăscu.
Serviciile de Ambulanţă din toată ţara răspund non-stop la numărul unic de urgenţă 112.
Ele asigură în această perioadă şi eliberarea de certificate constatatoare de deces.
Asistenţă medicală în perioada sărbătorilor
Spitalele de urgenţă din capitală, dar şi Serviciul de Ambulanţă asigură, prin liniile de gardă, asistenţă medicală în perioada sărbătorilor, transmite redactorul Radio România, Marilena Frâncu.
Şi Direcţia de Sănătate Publică are un serviciu permanent, iar la ministerul sănătăţii funcţionează un centru operativ, unde pot fi depuse sesizările din teritoriu.
Bucureştenii pot apela la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar, Sfântul Pantelimon, Sfântul Ioan, Bagdasar Arseni, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, precum şi la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.
Pentru copii, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată de spitalele Grigore Alexandrescu şi Marie Curie, iar câteva farmacii vor avea program permanent.
Direcţiile de Sănătate Publică vor avea un servicu de gardă permanent la sediile instituţiilor, respectiv, în Bucureşti, la sediul din strada Spiru Haret nr.14.
În ţară, unităţile de primiri urgenţe din toate spitalele aflate în subordinea Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene vor funcţiona cu linii de gardă de profil şi vor acorda asistenţă medicală de urgenţă.
De asemenea, în fiecare oraş important din ţară va fi deschisă cel puţin o farmacie.
Programul detaliat al farmaciilor pentru această perioadă poate fi consultat pe site-urile Direcţiilor de Sănătate Publică.