Sute de pacienţi cu rujeolă în fiecare săptămână
Medicii din România continuă să diagnosticheze sute de pacienţi cu rujeolă în fiecare săptămână.
Articol de Radio România Actualităţi, 16 Aprilie 2024, 10:03
Medicii din România continuă să diagnosticheze sute de pacienţi cu rujeolă în fiecare săptămână. Considerată o boală a copilăriei, specialiştii atrag atenţia că nu doar cei mici se pot îmbolnăvi. Nu sunt protejaţi nici adulţii care nu au făcut până acum boala şi nici nu sunt vaccinaţi.
Complicaţiile pot fi severe, spune Mihaela Topliceanu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui - ”Orice persoană care nu a fost vaccinată antirujeolic sau nu a trecut prin boală se poate infecta. Erupţia cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicaţiile pot include orbire, encefalită, diaree severă şi deshidratare asociată, infecţii ale urechii şi pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeolă poate dezvolta o complicaţie foarte severă: panencefalita sclerozantă subacută.”
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli. Poate fi răspândită prin tuse sau strănut, iar virusul rămâne activ în aer sau pe suprafeţele contaminate până la două ore. Boala poate fi prevenită prin administrarea unui ser combinat care oferă protecţie şi faţă de oreion şi rubeolă. Medicii desfăşoară campanii de informare privind vaccinarea împotriva rujeolei, iar o astfel de acţiune este derulată luna aceasta în Vaslui. Serul este inclus în calendarul naţional de vaccinare şi se administrează gratuit./editor Florin Lepadatu/