Sute de magistraţi au ieşit în faţa instanţelor în semn de protest
Sute de magistraţi au ieşit în faţa instanţelor din mai multe oraşe, în semn de protest faţă de modificarea legilor justiţiei, proces pe care ei îl consideră netransparent.
Articol de Diana Surdu, 18 Decembrie 2017, 18:55
Sute de magistraţi au ieşit, astăzi, în faţa instanţelor din mai multe oraşe, în semn de protest faţă de modificarea legilor justiţiei, proces pe care ei îl consideră netransparent.
Este pentru prima oară în ultimii ani când magistraţii îşi manifestă, astfel, dezacordul faţă de măsurile adoptate de puterea legislativă.
Au fost acţiuni de protest la Cluj, Constanţa, Brăila, Galaţi, Braşov, Piteşti şi Bucureşti.
În capitală, în faţa Palatului de Justiţie, s-au adunat în jur de 500 de magistraţi.
Acolo este şi redactorul RRA Diana Surdu.
Reporter: Judecători, procurori, auditori de justiţie au protestat într-un mod silenţios, am putea spune, timp de aproape o oră pe scările Palatului de Justiţie. Ei au plecat cu puţin timp în urmă, într-un mod foarte liniştit, la fel cum au apărut.
Magistraţii sunt atât din Bucureşti, dar şi din mai multe judeţe din ţară, de la instanţe şi parchete.
Unii dintre ei au purtat robele pe braţ; ei nu au voie în afara şedinţelor de judecată şi la ceremonii să poarte aceste robe.
Magistraţii sunt nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale.
Ei ne-au declarat că au venit pentru cariera lor, pentru o justiţie demnă şi pentru invita la dialog.
Este pentru prima dată când magistraţii protestează pentru modificări legislative sau împotriva modificărilor legislative şi nu pentru drepturile lor salariale.
Întrebat dacă este ilegal că protestează, magistraţii ne-au răspuns că, prin lege, le este interzisă doar greva.
Realizator: Tot astăzi, preşedintele CSM, Mariana Ghenea, i-a cerut preşedintelui Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, să dea răgaz Consiliului pentru a consulta corpul magistraţilor în vederea formulării de amendamente cu privire la textul propunerilor de modificare ale codurilor penale, aflate în procedura dezbaterii parlamentare.
Şefa CSM atrage atenţia că reacţiile din interiorul sistemului trebuie să dea de gândit întregii societăţi şi mai ales, iniţiatorului legislativ.