"Sute de femei din România", ajutate să îşi deschidă o afacere
În cadrul unui program finanţat cu fonduri europene, peste 700 de femei din sudul României ar putea fi consiliate să-şi găsească un loc de muncă sau să-si deschidă o afacere.
Articol de Radiojurnal, 15 Iulie 2014, 14:37
O treime din românii capabili de muncă lucrează în agricultura de subzistenţă şi mai bine de jumătate dintre aceştia sunt femei - acestea sunt datele de la care porneşte un program al Federaţiei Agrostar în sprijinul încadrării femeilor în muncă.
Proiectul a fost lansat azi la Bucureşti şi este cofinanţat din fonduri europene. În cadrul iniţiativei "O şansă pentru toţi şi toate", organizatorii spun ca peste 700 de femei din zonele de sud ale României vor fi consiliate şi ajutate să-şi găsească un loc de muncă sau chiar să-si deschidă afaceri.
Potrivit unei analize de impact realizate de Blocul Naţional Sindical, dacă un singur procent dintre oamenii care fac agricultură de subzistenţă ar fi calificaţi şi consiliaţi pentru a-şi găsi un serviciu, România ar avea o creştere a produsului intern brut de două procente.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a vorbit la lansarea proiectului despre numărul mare de femei de la ţară care sunt nesigure pe capacităţile lor şi de cele mai multe ori fac munci necalificate.
"În general femeia din mediul rural are un nivel de eduaţie scăzut. Din ce în ce mai multe tinere şi tineri abandonează şcoala.
"Având în vedere că adulţii din rural au nevoie de forţă de muncă pentru micile activităţi agricole pe care le fac pentru a supravieţui, mulţi preferă să îşi retragă copii de la şcoală, asta şi datorită săraciei.
"În general muncesc din greu în gospodărie pentru supravieţuirea familiilor. Multe dintre ele sunt abuzate, hărţuite.
"S-a creat şi un gen de dependenţă de zona de asistenţă socială, pentru că multe din femeile din România îşi pierd încrederea în propriul lor potenţial", spune Dumitru Costin.