„Sute de amenzi” în urma verificărilor din transportul public de persoane
O amplă acțiune de control la nivel național a vizat de dimineață activitatea de transport public de persoane și, în doar trei ore de la începerea verificărilor, polițiștii rutieri au aplicat mai bine de 1.200 de sancțiuni contravenționale, au reținut 34 de permise de conducere, jumătate dintre acestea pentru consum de alcool, și au retras aproape 60 de certificate de înmatriculare auto.
Articol de Mihai Bădescu, 13 Ianuarie 2023, 16:23
Realizator: Cristina Dumitrescu - O amplă acțiune de control la nivel național a vizat de dimineață activitatea de transport public de persoane și, în doar trei ore de la începerea verificărilor, polițiștii rutieri au aplicat mai bine de 1.200 de sancțiuni contravenționale, au reținut 34 de permise de conducere, jumătate dintre acestea pentru consum de alcool, și au retras aproape 60 de certificate de înmatriculare auto. În județul Mehedinți au fost identificate mari probleme la transportul cu microbuzele, fie încărcare peste capacitate, fie persoane transportate fără să li se elibereze bilete de călătorie. Din 26 de microbuze controlate, în doar patru cazuri, șoferii au scăpat de amenzi, fiind aplicate și două sancțiuni maxime, de 9.000 de lei, relatează corespondentul Mihai Bădescu.
Reporter: Cea mai gravă situație a fost descoperită pe DN 56A, în afara localității Șimian, unde polițiștii au tras pe dreapta un microbuz de transport persoane. Deși capacitatea maximă a acestuia era de 20 de locuri pe scaune, în microbuz au fost găsite 36 de persoane, iar 16 dintre acestea stăteau în picioare. Șoferul, care nu tăiase nici bilete de transport pentru mai mulți călători, a fost amendat cu 9.000 de lei. Acest lucru și pentru că depășise cu mult capacitatea microbuzului, iar în cazul unui accident exista pericolul unei tragedii de proporții.
O altă sancțiune, de 9.000 de lei a fost dată unui alt șofer, care nu eliberase bilete pentru opt călători. În total, din cele 26 de microbuze controlate, în cazul a 22 dintre ele, șoferii încălcau Legea transportului public de persoane și au primit sancțiuni. În foarte multe cazuri, călătorii nu foloseau centurile de siguranță, care sunt obligatorii, în cazul în care mijlocul de transport are în dotare. Polițiștii nu i-au sancționat pe călători, dar le-au solicitat să le poarte pentru că, dincolo de amendă, portul centurii poate salva viața.