Sustenabilitatea ridicării restricțiilor
Alexandru Rafila: Sustenabilitatea ridicării restricțiilor este condiționată de succesul campaniei de vaccinare.
Articol de Radiojurnal, 17 Mai 2021, 07:38
Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția asupra faptului că numărul persoanelor care se vaccinează în această perioadă cu prima doză de ser anticovid este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel, fapt care va duce la o diminuare a ritmului vaccinării în următoarele săptămâni.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a avertizat și asupra efectelor care ar putea apărea în urma relaxării unor restricții la nivel național.
Alexandru Rafila: Încercarea de definire a acestor spații aglomerate ar trebui să fie sesizată de fiecare dintre noi. Nu pot să spun doar în piețe, târguri și stații de autobuz. Un spațiu în care nu poți să menții distanța măcar de un metru și jumătate între două persoane este un spațiu aglomerat și acolo ar trebui utilizată masca pentru că reduce riscul de transmitere. Cel de-al doilea risc este eventualitatea pe care o consideră unii că, o dată cu ridicarea acestor restricții, nu mai există nici un fel de pericol și nu mai trebuie, de exemplu, să se vaccineze. Dimpotrivă, sustenabilitatea ridicării restricțiilor este condiționată de succesul campaniei de vaccinare.
Realizator: Declarația lui Alexandru Rafila a fost făcută la Târgu Mureș, unde a avut loc un amplu maraton al vaccinării. Peste 5.000 de persoane au fost imunizate acolo în 48 de ore, ceea ce reprezintă un record la nivel național, a subliniat profesorul Rafila.