Suspiciuni privind subraportarea deceselor COVID-19
Suspiciuni privind subraportarea deceselor COVID-19.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Aprilie 2021, 08:14
Şedinţa coaliţiei a venit la capătul unei zile în care s-au intensificat disputele şi declaraţiile contradictorii privind subraportarea deceselor asociate COVID, suspiciune prezentată de fostul ministru Vlad Voiculescu.
El a spus şi că la Ministerul Sănătăţii s-ar fi înfiinţat un grup de lucru, care să verifice dacă raportările deceselor de COVID erau corecte.
Dovada ar fi o decizie semnată de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, însă, în registrul de la minister decizia de înfiinţare a grupului de lucru are acelaşi număr de înregistrare cu un alt document, ceea ce ridică suspiciuni că ar fi putut fi adăugată ulterior.
O anchetă administrativă este în curs la solicitarea premierului.
Guvernul a precizat şi că nu ar fi primit niciun document oficial despre acest grup de lucru.
Petruţa Obrejan are detalii: Cabinetul premierului, Registratura Generală sau Secretariatul General al Guvernului sunt cele trei locaţii din Palatul Victoria, unde pot fi înregistrate documentele, care trebuie să ajungă pe masa premierului, însă, până acum, nu s-a înregistrat niciun document, care să anunţe constituirea vreunui grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătăţii, grup dedicat verificării raportărilor zilnice privind evoluţia pandemiei de COVID-19, astfel toate informaţiile apărute în spaţiul public - afirmă Biroul de Presă al Executivului - privind înfiinţarea sau activitatea unui asemenea grup de lucru sunt false şi lipsite de fundament. Biroul de Presă al Guvernului afirmă că întreaga corespondenţă apărută în spaţiul public nu poartă însemnele corecte, care se regăsesc de obicei pe documentele oficiale.
Între timp, pentru eliminarea oricăror suspiciuni privind raportările desceselor COVID Ministerul Sănătăţii a anunţat că a înfiinţat oficial prin ordin o comisie de verificare. Fac parte reprezentanţi din mai multe instituţii, printre care de la Institutul Naţional al Sănătăţii, IGSU sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
În toată această dispută a intervenit din opoziție și PSD, care vrea să aducă lumină în cazul raportărilor din pandemie, printr-o comisie parlamentară de anchetă. Deocamdată demersul lor ar fi fost blocat pentru că, potrivit liderului deputaților social-democrații, nu au fost convocate birourile permanente ale celor două camere.
Alfred Simonis spune că ar fi un abuz al conducerii parlamentului: Practic, această tergiversare a aflării adevărului nu face decât să compromită întreaga dezbatere, întreaga luptă, până la urmă. Practic, cei doi președinți, dar și majoritatea nu fac altceva decât să acopere o chestiune extrem de gravă care, spusă de un ministru al sănătății sau de un fost ministru al sănătății din oricare țară civilizată ar fi dus la demiterea de urgență a guvernului, în cazul în care se dovedeau adevărate acele acuzații, notează RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.