Suspecţi de evaziune fiscală, aduşi de poliţie la audieri
Persoane din 8 judeţe, suspectate a fi implicate în acţiuni ce vizau comiterea de fraude fiscale şi vamale au fos ridicate pentru audieri.
Articol de Daniela Mihalache, 11 Septembrie 2012, 10:25
În această dimineaţa au avut loc 32 de percheziţii pe raza judeţelor Călăraşi, Constanţa, Sibiu, Prahova, Vâlcea, Giurgiu şi în municipiile Bucureşti şi Alba Iulia pentru destructurarea unei grupări specializate în comiterea de fraude fiscale şi vamale, prin sustragerea în totalitate sau în parte de la plata taxelor, impozitelor sau accizelor aferente, prin ascunderea beneficiarilor reali ai produselor petroliere, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi, Ramona Tudor.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călărasi şi procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi, BCCO Constanţa, BCCO Bucureşti, BCCO Ploieşti, BCCO Piteşti, BCCO Alba, DGIPI, efectuează simultan 32 de perchezitii, astfel: 8 percheziţii în judeţul Calarasi, 12 percheziţii în judeţul Constanţa, patru în Bucureşti, trei în judeţul Sibiu, două în Prahova si câte o percheziţie în judeţele Vâlcea, Giurgiu şi în municipiul Alba Iulia.
Urmează să fie puse în executare 13 mandate de aducere. Persoanele vor fi conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Călăraşi. În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorina Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi.
Potrivit procurorilor, motorina ar fi fost comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal ca au fost achitate accizele.
Activitatea infracţională ar fi fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul D.J.A.O.V. Călăraşi, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor, potrivit procurorilor. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de cinci milioane de euro.