Suprataxarea producătorilor de medicamente, respinsă în instanţă
Curtea Constituţională a admis sesizarea unui producător de medicamente şi a respins includerea TVA în baza de impozitare a aşa-numitei taxe clawback.
Articol de Cătălin Gomboş, 06 Februarie 2013, 07:32
Suprataxarea producătorilor de medicamente este, parţial, neconstituţională, a decis marţi Curtea Constituţională.
Instanţa a admis, marţi, sesizarea unui producător de medicamente şi a respins includerea TVA în baza de impozitare a aşa-numitei taxe clawback.
Decizia Curţii Constituţionale a fost salutată de producătorii de medicamente, care avertizaseră, anterior, că dacă actuala formulă a taxei va fi menţinută nu vor mai putea face investiţii în producţie şi ar putea retrage de pe liste medicamentele comensate şi gratuite.
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, citaţi de Mediafax, avertizau că există riscul ca unii producători locali de medicamente să intre în isolvenţe şi unii producători internaţionali să se retragă de pe piaţă, întrucât taxa clawback ar fi nesustenabilă şi prin ea s-ar încerca finanţarea deficitului din sistemul de sănătate.
Producătorii de medicamente consideră că taxa clawback ar fi excesivă şi ar fi calculată în baza unei evaluări greşite a consumului de medicamente, care, de exemplu, a fost calculat în 2011 la 5,7 miliarde de lei faţă de 6.8 miliarde de lei cât a fost în mod real.
Sistemul clawback prevede plata de către producătorii şi importatorii de medicamente a unei sume rezultate din vânzarea produselor care este calculată trimestrial în funcţie de consumul de medicamente şi bugetul medicamentelor suportate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.