Sună clopoţelul?
O trecere în revistă a situaţiei şcolilor din ţară realizată de corespondenţii RRA.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 08 Septembrie 2009, 16:12
În judeţul Cluj, există 52 lucrări de investiţii în clădiri şcolare noi nefinalizate din lipsa banilor. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj sunt necesare 70 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. O parte dintre constructori au oprit lucrările şi au anunţat că le vor relua doar atunci când vor fi plătiţi.
Din totalul de 515 şcoli din judeţul Cluj 325 au fost autorizate. Un număr de 23 de unităţii sunt în curs de autorizare. Cea mai mare problemă în şcolile şi grădiniţele neautorizate este lipsa apei potabile.
Aproximativ 100 de unităţi de învăţământ din judeţul Olt îşi vor deschide porţile, pe 14 septembrie, cu varul şi mortarul pe holuri. Inspectorul şcolar general din judeţul Olt, Marius Bălaşa, a criticat deschiderea de noi şantiere în aproximativ 100 de şcoli, în contextul în care în judeţ sunt mai mult de 50 de şcoli în şantier de peste 3 ani din cauza insuficienţei fondurilor.
Cu mai puţin de 2 săptămâni înaintea începerii anului şcolar, 25 % dintre şcolile sătmărene nu au primit autorizaţia de funcţionare. Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, dintr-un total de 335 de unităţi şcolare doar 146 au personalitate juridică, iar 189 sunt structuri arondate. Pentru finalizarea lucrărilor de renovare în şcoli Inspectoratul Judeţean ar avea nevoie de 50 milioane de lei.
Conform ultimelor date centralizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, din totalul de 863 de unităţi şcolare existente doar 368 sunt cu adevarat pregătite să înceapă anul şcolar in septembrie. Lucrările de igienizare au fost finalizate în 365 de scoli, în timp ce pentru 495 s-au primit doar promisiuni.
Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, doar la trei din cele 12 unităţi de învăţământ din municipiu la care se desfăşoară lucrări de investiţii se vor finaliza lucrările până la începutul anului şcolar. Şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă, a declarat că din totalul celor 510 unităţi şcolare din judeţul Galaţi, 239 nu au autorizaţii de funcţionare şi alte 20 de şcoli sunt în curs de autorizare.
Mai multe unităţi şcolare din judeţul Suceava riscă să nu-şi înceapă activitatea la timp, din cauză că nu sunt bani pentru finalizarea investiţiilor. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că în această situaţie sunt unităţi de învăţământ din localităţile Probota, Vicovu de Sus, Mitocu Dragomirnei, Arbore, Liteni şi Broşteni. El a anunţat că i-a trimis o adresă ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prin care îi solicită fonduri.