Summit Parteneriat Estic - Ucraina, Georgia şi R.Moldova ptr aderarea la UE
Președintele Klaus Iohannis a pledat ptr consolidarea rezilienţei partenerilor estici ai Uniunii, inclusiv prin intensificarea cooperării şi sprijinului în domeniul securităţii.
Articol de Radio România Actualităţi, 16 Decembrie 2021, 00:01
Liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au declanşat o campanie de lobby pentru începerea negociere de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană, cu ocazia summitului privind Parteneriatul Estic, desfăşurat astăzi la Bruxelles.
Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru consolidarea rezilienţei partenerilor estici ai Uniunii, inclusiv prin intensificarea cooperării şi sprijinului în domeniul securităţii şi pentru contracararea încercărilor de subminare a valorilor democratice. Avem mai multe precizări de la Oana Bâlă, într-o corespondență de la Bruxelles.
Oana Bâlă: Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut la Bruxelles că statele membre trebuie să recunoască şi să respecte aspiraţiile europene ale ţărilor din Parteneriatul Estic, la fel şi alegerile lor libere şi suverane. În cadrul alocuţiunii sale, şeful statului a subliniat că este necesar ca aceste ţări să continue reformele, iar Uniunea Europeană să se concentreze pe consolidarea rezilienţei partenerilor, inclusiv prin intensificarea cooperării şi sprijinului în domeniul securităţii. Preşedintele României a precizat, totodată, că administraţia de la Chişinău are un angajament european puternic şi a cerut sprijinul Uniunii pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Klaus Iohannis: Eu voi solicita, printre altele, două lucruri: primul ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii noştri; iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mişcă partenerii noştri. Este clar că unii se mişcă mai repede, sunt dispuşi să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administraţie acuma care este dispusă să facă reformele necesare şi să se mişte mai repede în direcţia Uniunii Europene, şi solicitarea mea este în sensul să dăm şansa celor care vor mai mult să facă mai mult.
Oana Bâlă: La summitul Parteneriatului Estic, liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană. În cadrul Parteneriatului Estic, Uniunea oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru. În cadrul reuniunii a fost adoptată şi o declaraţie comună care stabileşte viziunea strategică pentru perioada post 2020 a Parteneriatului Estic, dezvoltarea unor economii durabile şi integrate, transformarea digitală sau crearea unor societăţi echitabile - sunt câteva dintre obiectivele pe termen lung ale politicii acestui Parteneriat şi sunt însoţite de un Plan Regional ambiţios de investiţii economice în valoare de 2,3 miliarde de euro.