Summit dedicat inovării digitale la București
Articol de Alina Stănuţă, 17 Aprilie 2024, 19:34
Experţi în inovare digitală din întreaga lume şi oficialităţi se reunesc, în aceste zile, la Palatul Parlamentului din Capitală, pentru a discuta despre securitate cibernetică şi îmbunătăţirea competenţelor digitale la nivelul instituţiilor şi al cetăţenilor.
La Ministerul Mediului au fost digitalizate în mare parte procedurile prin care autoritățile interacționează cu cetățenii, spunea ministrul de resort Mircea Fechet, care a admis însă că mai este de lucru în acest domeniu. Digitalizarea este folosită acum pentru o interacțiune mult mai simplă cu cetățeanul, adăuga Mircea Fechet
"La AFM, când evaluam dosarele de la programul Rabla, câțiva colegi aveau ca sarcină de serviciu să care sacii cu documente. Înaintea lansării oricărui program de finanțare erau șiruri întregi de mașini de la diferite primării care așteptau de ore întregi să aibă un număr de înregistrare cât mai mic. Cel mai extrem exemplu se referă la certificatul fiscal pe care îl solicitai în baza unei cereri scrise pe care, după ce-l obțineai, trebuia să îl pui într-un dosar cu șină, alături de multe alte documente, pentru a putea beneficia de o finanțare", a spus Mircea Fechet.
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, vorbea în discursul său despre calitatea datelor colectate și despre nevoia de a exista instituții care să gestioneze unitar informațiile digitale de un anumit tip.
"Să ne ferim de birocrația digitalizării și să avem în vedere, atunci când digitalizăm, să simplificăm procesele tehnologice și să ne gândim dacă nu este necesară înființarea unei instituții care să se ocupe de registrele naționale unice ale României, respectiv registrele privind taxele și impozitele, Registrul Proprietăților, Societăților Comerciale, unificarea într-o singură instituție, cu o singură mentalitate, pentru a asigura interoperabilitatea datelor", a declarat Mihai Busuioc.
Președintele Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, Dan Câmpean, spunea că în fiecare secundă, în România se conectează la internet 127 de dispozitive inteligente, iar un miliard de terminale sunt deja conectate.
Summit-ul dedicat inovării digitale se va încheia mâine.