Sud-vestul ţării este afectat de secetă extremă
Sud-vestul ţării este afectat în continuare de secetă extremă.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Octombrie 2024, 10:39
Sud-vestul ţării este afectat în continuare de secetă extremă. În Mehedinţi, de la începutul lunii iulie, precipitaţiile au cumulat între 15 şi 20 de litri pe metru pătrat, o cantitate insuficientă, ţinând cont de perioada foarte mare cu temperaturi frecvente de aproape 40 de grade Celsius. Din această cauză, după ce au înregistrat pierderi foarte mari la recoltele din vară, fermierii au, acum, mari probleme cu înfiinţarea culturilor de toamnă.
Reporter: Mihai Bădescu: ”În cea mai importantă zonă agricolă a judeţului, solul este uscat, dar fermierii au început însămânţările la orz şi grâu, în speranţa unei ploi.
-: Când o da ploaie, atunci răsare. Până atunci, de unde să răsară?
-: Ne facem datorii, îl punem, aşteptăm ploi.
Cristian Stroescu, fermier: ”Seceta este chiar devastatoare, mai ales în anul acesta. Cu asemenea secetă nu ne-a mai confruntat de cel puţin 10 ani de zile. Pământul este pur şi simplu ca betonul, nu putem să intrăm, nu putem să prelucrăm, ies bolovani. Aşteptăm o ploaie.”
Însămânţate în luna septembrie, culturile de rapiţă fie nu au răsărit, fie s-a uscat din cauza lipsei de apă.
Felix Odină, fermier: ”A venit o toamnă în care nu prea am putut să lucrăm solul. Şi, totuşi, în condiţiile astea am reuşit să semănăm ceva rapiţă. Acolo unde a avut ceva precipitaţii sau umezeală în sol a răsărit, după care o mare parte din plante s-au uscat. Aşa că, la momentul ăsta, suntem foarte dezamăgiţi. Ne-am apucat de semănatul orzului în condiţii tot aşa foarte grele, uzură mare a pieselor de schimb.”
Agricultorii din Mehedinţi traversează un an agricol dezastruos şi aşteaptă despăgubirile de la Guvern ca să-şi mai achite din datorii.” /editor Florin Lepadatu/