Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Subvenţii la căldură, "doar pentru persoane cu venituri mici"

Subvenţia pentru încălzire ar putea fi acordată doar pentru persoanele cu venituri mici, a anunţat premierul Emil Boc. Măsura îi va afecta în mod diferit pe români, în funcţie de oraşul în care trăiesc.

Subvenţii la căldură, "doar pentru persoane cu venituri mici"

16 Mai 2011, 14:55

Familiile cu un venit net pe membru de până la 850 lei ar putea primi, în continuare, ajutor de stat pentru energia termică, în timp ce persoanele cu venituri mai mari vor plăti mai mult la factura pentru căldură, a declarat, la Televiziunea publică, premierul Emil Boc.

Executivul s-a angajat recent, în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, să menţină subvenţiile la energia termică doar pentru persoanele defavorizate.

Intenţia guvernului de a desfiinţa subvenţia la încălzire, acordată nediferenţiat, îi va afecta în mod diferit pe români, în funcţie de oraşul în care trăiesc.

Dacă în oraşele în care sistemul de distribuire centralizată a încălzirii a fost desfiinţat oameni nu vor fi afectaţi de măsura avută în gând de executiv, în celelalte oraşe românii ar putea să fie nevoiţi să achite facturile mai mare la încâlzire în funcţie de preţul de producţie local al gigacaloriei.

Unele autorităţi locale se gândesc ca o parte din subvenţia acordată de guvern şi care ar putea fi eliminată să fie acordată din bugetul local.

În alte localităţi se caută soluţii alternative de producere a agentului termic.

De exemplu, primăria oraşului Tulcea consideră că o măsură posibilă pe termen lung o reprezintă producerea agentului termic prin arderea deşeurilor.

Alba

Autorităţile locale din municipiul Alba Iulia precizează că măsura eliminării subvenţiilor la energia termică nu-i afectează pe locatarii celor peste 18 mii de apartamente din localitate.

Toţi şi-au asigurat în locuinţe sisteme de încălzire individuale, ne-a transmis corespondentul Radio România, Dorin Corpade.

Argeş

Îin Argeş, eliminarea subvenţiei la căldură va produce efecte în lanţ la nivelul populaţiei.

Oamenii vor trebui să renunţe la alte cheltuieli casnice pentru a-şi achita facturile şi mai mari la întreţinere.

La ora actuală, la Piteşti, gigacaloria este de 384,17 lei, sumă din care populaţia plăteşte doar 198,5 lei.

În cazul preluării de către Primărie a costurilor la energia termică pe care până acum le suporta şi guvernul, piteştenii vor plăti cu cel puţin 15% mai mult, informează corespondentul Radio România, Constantin Paşol.

Bistriţa-Năsăud

Potrivit corespondentului Radio România, Cristina Sabău, în judeţul Bistriţa-Năsăud, sistemul de distribuire centralizată a încălzirii a fost desfiinţat.

Brăila

La Brăila autorităţile locale au luat în serios atenţionarea FMI care a somat Guvernul să taie subvenţionarea gigacaloriei. Viceprimarul Alexandru Dănăila a declarat că deja există o preocupare pentru a acoperi subvenţia şi se fac calcule referitoare la sumă, în funcţie de posibilităţi, transmite corespondentul Radio România, Gina Bahor.

Botoşani

Conducerea societăţii de termoficare din Botoşani asigură botoşănenii racordaţi la termoficarea centralizată ca nu vor resimţi reducerea subvenţiei acordate pentru producerea energiei termice.

Potrivit unui comunicat de presă, citat de corespondentul Radio România, Gina Poenaru, măsurile anunţate de Guvern nu vor atrage o eventuală scumpire a căldurii pentru că societatea a luat o serie de măsuri care au permis reducerea cheltuielilor şi diminuarea substanţială a pierderilor de apă şi de agent termic din reţelele de transport şi distribuţie.

Începând cu 1 mai botoşănenii racordaţi la sistemul de termoficare plătesc mai puţin pentru agentul termic consumat pentru căldură şi apă caldă menajeră. Preţul de facturare al unei gigacalorii scade de la 183,5 la 180 de lei.

Caraş Severin

Primarul Municipiului Reşita, Mihai Stepănescu, a declarat că măsură era discutată încă de anul trecut, iar executivul reşiţean se aştepta la aceasta, informează corespondentul Radio România, Mario Balint.

Din păcate, Reşita este un oras cu un buget mult prea mic să poată face faţă acestui şoc financiar.

În consecinţă, Mihai Stepănescu spune că dacă Consiliul Judeţean va repartiza şi Resitei fonduri din banii publici, conducerea primăriei se va putea gândi ca la sfârşitul acestui an să acopere o parte din majorările de tarife.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, situaţia va fi analizată în Consiliul Local şi se vor stabili paşii care vor fi urmaţi.

Oricum, cetăţeanul va plăti mai mult, spune Mihai Stepănescu.

Călăraşi

Primarul municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu, va propune consiliului local adoptarea unei hotarâri prin care să se aloce în continuare sume de bani din bugetul local pentru subventionarea gigacaloriei.

Propunerea va fi făcută după apariţia modificărilor legislative, astfel încât subvenţionarea să se facă în conformitate cu legea.

Pentru bugetul local subventionarea gigacaloriei ar însemna 209.822 lei.

La Călăraşi, mai primesc încalzire în sistem centralizat 719 apartamente.

Preţul aprobat de ANRSC, inclusiv cu TVA, este de 354,62 lei pentru o gigacalorie, din care este subventia din bugetul municipiului este de 141,85 lei/gcal, iar compensarea pe combustibil primita de la Guvern este de 85,97 lei/gcal.

În aceste conditii, iarna trecută, populaţia a platit gigacaloria 126,8 lei, transmite corespondentul Radio România, Dana Mihalache.

Cluj

Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca subvenţionează în prezent cu 54% costul gigacaloriei, iar eliminarea subvenţiilor de la Guvern nu va duce la modificarea preţului pe care îl platesc clujenii, informează corespondentul Radio România, Ciprian Iancu.

Purtătorul de cuvânt al Primariei Cluj Napoca, Oana Buzatu, a afirmat că sunt resurse bugetare locale suficiente, iar conform legii Guvernul poate suporta cheltuielile neprevăzute, aceasta fiind suma care va fi eventual afectată de discuţiile cu Fondul Monetar International.

În momentul de faţă costul gigacaloriei este de 165 de lei, faţă de 354 de lei cât ar fi fără subvenţionare de la nivel local.

Constanţa

Constănţenii plătesc deja gigacaloria mărită cu 13% de la 1 aprilie.

Potrivit corespondentului Radio România, Mona Constantinescu, subvenţia vine din două părţi, de la administraţia locală şi de la Guvern.

55% din sumă vine din partea administraţiilor publice locale, bani pe care Primăria Constanţa i-a alocat mereu în ultimii zece ani.

Conform calculelor făcute de Primărie, continuarea acordării subvenţiei face ca tariful perceput pentru gigacalorie să crească de la 170 de lei cât este acum, la aproximativ 250 de lei.

Dolj

Potrivit corespondentului Radio România, Folrin Firu, viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, a declarat că este devreme pentru a se pronunţa asupra măsurii de eliminare a subvenţiei la căldură.

Acesta a mai spus că, în funcţie de hotărârea guvernului, se vor conforma şi autorităţile locale din domeniul energiei termice.

În Craiova preţul gigacaloriei este de 194 de lei subvenţionat. Dacă subvenţia se va elimina, craiovenii ar urma să plătească 280 de lei pe gigacalorie.

Galaţi

Intenţia Guvernului de a renunţa la alocarea, în mod nediferenţiat, a subvenţiei la energie termică îl pune în încurcătură pe primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae.

Acesta a declarat că, în mod teoretic, principiul este bun – în ideea în care persoanele cu stare materială bună şi foarte buna nu ar trebui să beneficieze de ajutorul statului la plata agentului termic furnizat – dar că, practic, pâna când nu va citi o hotarâre de Guvern în acest sens nu poate să îşi exprime prea multe puncte de vedere.

În ceea ce priveste varianta în care subventia eliminată de către stat ar putea fi suplinită cu fonduri de la bugetul local, acest lucru este exclus, a adăugat primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, citat de corespondentul Radio România, Maria Mândiţă.

Giurgiu

Potrivit corespondentului Radio România, Emil Talianu, administraţia locală Giurgiu nu a luat, deocamdată, nicio decizie privind acordarea subvenţiei. Se mai fac calcule, se fac previziuni, oricum se intenţionează să se acorde sprijin.

Harghita

În Miercurea Ciuc, preţul actual al gigacaloriei este de 229,24 cu TVA inclus. Preţul de producţie este însă cu 67% mai mare, adică de 382,91 lei.

Directorul Goscom, Fekete Anna, spune însă că este posibil ca, în conditiile de liberalizare a pieţei energiei, preţul gigacaloriei către populaţie să fie mai mic decât cel de producţie.

Întreprinderea de gospodărire comunală municipală Goscom Miercurea Ciuc furnizează energie termică unui număr de 8600 de abonaţi din care aproximativ 1750 au primit subvenţie ajutor pentru încalzire din cauza dificultăţilor financiare, ne-a transmis corespondentul Radio România, Angela Bârsan.

Hunedoara

În municipiul Deva, aproximativ 3500 de persoane beneficiază de subvenţii la încălzire şi apă caldă, informează corespondentul Radio România, Dorin Corpade.

În cazul în care guvernul va sista plata subvenţiilor la căldură, la cererea FMI, autorităţile locale vor încerca să acopere cheltuielile respective din resurse bugetare proprii, după cum a declarat viceprimarul municipiului Deva, Marcel Morar.

Iaşi

La Iaşi, primarul Gheorghe Nichita spune că peste 80% din populaţia branşată la CET va avea de suferit.

Peste 45 de mii de familii vor avea de suferit de pe urma acestei măsuri. Purtătorul de cuvânt al CET Iaşi, Neculai Parasc a declarat că energia termică care este furnizată populatiei se plăteşte cu 185lei/ gigacalorie.

De la Primaria municipiului Iaşi sunt primite subvenţii în jur de 50 de lei/gigacalorie şi de la bugetul de stat în jur de 61 de lei/ gigacal.

În cazul in care aceste subventii nu vor mai fi, va urma un impact major asupra populaţiei.

Probabil că unii îşi vor reduce căldura pentru că au repartitoare, ceilalţi care nu au repartitoare îşi vor reduce din numărul de camere încălzite sau poate să treacă şi la alte măsuri.

La Iaşi, aproximativ 56 de mii de familii sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, ne-a transmis corespondentul Radio România, Raluca Daria Diaconiuc.

Maramureş

În municipiul Baia Mare, sistemul de distribuire centralizată a încălzirii a fost desfiinţat definitiv în anul 2004, fiind primul oraş din ţară în care locuitorii folosesc microcentralele de apartament.

Trecerea pe sisteme proprii de încălzire a început în anul 1996, iar în prezent, în sistem centralizat mai există doar 4 blocuri sociale şi două blocuri construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, informează corespondentul Radio România, Adrian Marchiş.

Mehedinţi

Atâta timp câte legislaţia României ne va permite şi vom avea fonduri, vom subvenţiona căldura locuitorilor oraşului Drobeta - Turnu - Severin în timpul iernii", a declarat viceprimarul oraşului Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, citat de corespondentul Radio România, Mihai Bădescu.

Mircea Grosu a spus că nu se va ţine cont de recomandarile FMI.

"Daca legile ţării ne vor permite, vom continua să propunem consiliului local proiecte de hotarâri prin care populatia săracă a localităţii să fie ajutată să plătească agentul termic", a declarat viceprimarul oraşului Drobeta Turnu Severin.

Mureş

Primarul municipiului Târgu Mures, Dorin Florea, a declarat că în cazul în care Guvernul va renunţa la subvenţionarea preţului gigacaloriei, va găsi o variantă de rezolvare a acestei probleme.

Dorin Florea a spus că va dispune măsurile necesare în aşa fel încât orice cetăţean cu veniturile mici să poată fi sprijinit pentru ca iarna următoare să nu se transforme într-un coşmar pentru cei cu astfel de venituri.

El a dat ca exemplu măsurile luate de Primăria Târgu Mures, prin care au fost alocate fonduri pentru sprijinirea cumpărării de centrale de apartament de către cei cu venituri mici, dar şi pentru a suporta diferenţa de preţ a gigacaloriei, de la producător la consumator, transmite corespondentul Radio România, Raul Matiş.

Olt

Mii de locuitori ai municipiului Caracal vor tremura la iarnă de frig în casă după ce preţul gigacaloriei nu va mai fi subvenţionat.

Primarul municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, a explicat că va fi foarte greu, chiar imposibil ca administraţia locală să suporte o parte din preţul gigacaloriei, deoarece şi bugetul local este sărăcit.

Potrivit corespondentului Radio România, Laura Stoican, Gheorghe Anghel a explicat că nu poate răspunde în momentul de faţă cum se va proceda în privinţa încălzirii pentru iarna viitoare cu cele 4.000 de locuinţe ale populaţiei, precum şi cu şcolile, grădiniţele, spitalul, toate clădirile administraţiei publice, dar speră că se va reveni asupra acestei decizii, deoarece, la Caracal, problema este una deosebit de gravă, populaţia fiind afectată de şomaj.

Prahova

Primarul municipiului Ploieşti Andrei Volosevici a declarat că intenţionează să menţină preţul actual la gigacalorie, chiar dacă Guvernul va anula subventia.

"În momentul de fata, la Ploiesti, cetăţenii plătesc 140 lei, în timp ce administraţia locală şi bugetul de stat acopera înca 104 lei - sub forma de subventie. Din această subvenţie, partea care vine de la Guvern este de 60-70 de lei. Am în vedere ca Primăria Ploieşti să suporte această cheltuială, pentru ca ploieştenii să nu achite facturi la întretinere mai scumpe".

Primarul Andrei Volosevici a declarat ca intentioneaza sa supuna atentiei Consiliului Municipal situatia financiara a bugetului Primariei si sa solicite votul pentru mentinerea subventiei gigacaloriei pentru sezonul 2011-2012, informează corespondentul Radio România, Simona Uţă.

Sălaj

Potrivit corespondentului Radio România, Adrian Lungu, primarii celor mai importante oraşe şi comune sălăjene au anunţat că bugetele locale nu permit plata subvenţiei pentru încălzirea locuinţelor persoanelor care sunt îndreptăţite să beneficieze de această facilitate.

În opinia primarilor, o astfel de "anulare" la cererea FMI nu va face decât să adâncească problemele cu care şi aşa se confruntă primăriile, în special cele din mediul rural.

Sibiu

La Sibiu sistemul centralizat de încălzire este, de ani de zile, aproape inexistent, peste 98% din apartamentele de bloc având centrale proprii.

Doar aproximativ 1300 de familii mai primesc căldură subvenţionată, majoritatea din blocurile ANL, însă subvenţiile la Sibiu au fost infime în ultimii ani, preţul gigacaloriei fiind cel mai mare din ţară, peste 265 lei/Gca, transmite corespondentul Radio România, Carmen Vulcan.

Suceava

Pornind de la ideea că nu se vor mai acorda subvenţii pentru încălzirea locuinţelor, autorităţile sucevene spun că împreună cu societatea de Termoficare vor menţine preţul gigacaloriei neschimbat, pentru iarna următoare.

Din 2013 Suceava va beneficia de o nouă centrală termică, pentru care autorităţile spun că diferenţele de cost vor fi suportate de Consiliul Local, informează corespondentul Radio România, Mihaela Buculei.

Timiş

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olariu, măsura ar putea duce la prăbuşirea sistemului centralizat de producere a energiei termice.

La Timişoara nu se va majora preţul gigacaloriei. Anunţul a fost făcut de viceprimarul Sorin Grindeanu, după declaraţiile privind eliminarea subvenţiei acordate de către Guvern.

Consiliul Local decide preţul care este facturat populaţiei, dar în condiţiile actuale, nu poate fi vorba de o majorare a acestui preţ, deoarece populaţia nu o mai poate suporta.

Eliminarea subvenţiei va însemna un efort financiar în plus pentru bugetul local de 19 milioane de lei.

Viceprimarul Timişoarei a mai adăugat că finanţarea europeană de 74 de milioane de euro, care va ajuta retehnologizarea Colterm, va permite menţinerea preţului actual al gigacaloriei.

La Timisoara gigacaloria costă 252 de lei, preţul fiind printre cele mai mari din ţară, ne-a transmis corespondentul Radio România, Manuela Stănescu.

Tulcea

Potrivot corespondentului Radio România, Geta Negrişanu, primăria Tulcea caută soluţii alternative de producere a agentului termic, în condiţiile în care, începând cu iarna acestui an ar putea fi excluse subvenţiile la căldură pentru populaţie.

Primarul Constantin Hogea crede ca există trei soluţii viabile, pe termen lung şi scurt, una dintre acestea fiind producerea agentului termic prin arderea deşeurilor.

În paralel se discută despre cei care produc energie eoliană şi care sunt interesaţi de amplasarea unui incinerator care să aibă ca materie primă tot deşeurile, chiar cele din groapa neconformă de la Agighiol, să preia tot ce este acolo, astfel încât, atunci când intensitatea vântului scade, să nu existe goluri de producţie.

De asemenea,conform unui program al Ministerului Economiei, există posibilitatea achiziţionării unor centrale prin cogenerare, ceea ce ar putea reduce costurile la energie termică ale populaţiei.

Vâlcea

În Râmnicu Vâlcea, principalul furnizor de agent termic din oraş estimează că populaţia nu ar fi atât de afectată de retragerea subvenţiei acordată de la bugetul local.
Totuşi, conducerea CET Govora este de părere că dacă această subvenţie va fi retrasă, se vor înregistra şi mai multe facturi neplătite, în momentul de faţă, gradul de încasare depăşind 75% la nivelul unui an.

Conducerea CET Govora susţine că se intenţionează creşterea de la nivel local a gigacaloriei cu maxim 10%, existând deja o decizie în acest sens din partea ANRE.

În aceste condiţii, administraţia locală încă nu are o soluţie şi susţine că trebuie mai întâi să se facă o analiză pentru a se stabili exact ce resurse pot disponibiliza de la nivelul consiliului local pentru a asigura o eventuală subvenţie mai mare, informează corespondentul Radio România, Ana Maria Cârstea.







La Bucureşti căldura "nu se va scumpi"
Economie 19 Septembrie 2009, 14:29

La Bucureşti căldura "nu se va scumpi"

Primăria subvenţionează orice creştere a preţului gigacaloriei, declară primarul Oprescu, în exclusivitate la România...

La Bucureşti căldura "nu se va scumpi"
România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte
România 22 Ianuarie 2025, 11:53

România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte

Cele mai recente date statistice arată că numai în Bucureşti, peste 2.500 de clădiri sunt în pericol să se prăbuşească la un...

România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte
Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt
România 22 Ianuarie 2025, 11:09

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore, după ce au smuls un telefon din mâna unei tinere într-un tramvai.

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt
Simulare tehnică în centrele de susținere a bacalaureatului
România 22 Ianuarie 2025, 10:35

Simulare tehnică în centrele de susținere a bacalaureatului

Simularea s-a făcut fără subiecte reale şi fără participarea candidaţilor.

Simulare tehnică în centrele de susținere a bacalaureatului
Emil Hurezeanu: ”Facem parte din cercul partenerilor strategici ai Statelor Unite”
România 22 Ianuarie 2025, 09:31

Emil Hurezeanu: ”Facem parte din cercul partenerilor strategici ai Statelor Unite”

Ministrul de externe, Emil Hurezeanu, a spus într-un interviu în exclusivitate pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI că America a...

Emil Hurezeanu: ”Facem parte din cercul partenerilor strategici ai Statelor Unite”
”Dispozitivele radar din sistemul e-SIGUR funcționează automat și înregistrează toate vehiculele care depășesc limita legală de viteză”
România 22 Ianuarie 2025, 09:10

”Dispozitivele radar din sistemul e-SIGUR funcționează automat și înregistrează toate vehiculele care depășesc limita legală de viteză”

"Apel matinal" - Invitat: Comisarul-şef Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere.

”Dispozitivele radar din sistemul e-SIGUR funcționează automat și înregistrează toate vehiculele care depășesc limita legală de viteză”
Procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului
România 22 Ianuarie 2025, 09:07

Procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului

Procurorii DNA fac, miercuri, percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului liberal al staţiunii, Vlad...

Procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului
Poliţiştii rutieri au dat prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară
România 22 Ianuarie 2025, 08:26

Poliţiştii rutieri au dat prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară

Poliţiştii rutieri au dat, marți, prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară.

Poliţiştii rutieri au dat prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară