Subvenţii cu probleme, în sectorul agricol
Crescătorii de animale se plâng că bancile nu doresc să le acorde credite.
19 Noiembrie 2009, 19:29
Fermierii vor primi, până la sfârşitul săptămânii, banii de subvenţii pentru ovine, caprine şi bovine pe care trebuie să-i asigure guvernul, respectiv 30% din suma totală a sprijinului, a declarat, joi, premierul interimar Emil Boc.
Acesta a făcut această declaraţie după ce a chemat la raport conducerea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), pentru a explica întârzierile privind aceste plăţi.
Preşedintele Federaţiei "Agrostrar", Ştefan Nicoale, pune întâlnirea de joi, pe fondul alegerilor care se apropie.
"Este, probabil, o presiune electorală, vizavi de situaţia din sectorul agricol, pe care a sesizat-o premierul şi plimbându-se prin ţară, reproşurile sunt destul de mari, vizavi de modul în care s-a reuşit gestionarea acestei situaţii. Nu ne ajută cu absolut nimic rapoartele pe care le primeşte domnul Boc. Şi, nu cred, ştiţi cum se zice, <în ajunul Crăciunului, îngrăşăm porcul>" a declarat Ştefan Nicoale.
Băncile ezită să acorde credite fermierilor
Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine din România, Toader Neaţă, a declarat că prima parte a subvenţiei a ajuns la majoritatea fermierilor, iar problema este, de fapt, la cea de-a doua tranşă, pentru care aceştia trebuie să ia credite de la bănci, urmând ca, abia anul viitor, să-şi recupereze banii.
"Nu că ţinem cu APIA, dar APIA nu-i vinovată. E vinovat Ministerul Agriculturii, sau tot Guvernul la un loc, pentru că aceşti bani au fost prinşi în buget şi, atunci, unde sunt banii de la buget? Subvenţiile, ca atare, unde sunt? De ce îi întreabă pe cei de la APIA, că doar APIA nu deţin ei banii. Practic, sunt la Ministerul Finanţei" a precizat Toader Neaţă.
Reprezentanţii Agenţiei Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură confirmă faptul că, în privinţa primei tranşe, nu sunt mari probleme.
În ceea ce priveşte cea de-a doua tranşă, Agenţia a eliberat, până ieri, 17 mii de adeverinţe, pe care fermierii le pot prezenta la bănci, să ia creditele corespunzătoare celei de-a doua tranşe.
Crescătorii de animale se plâng însă că bancile nu doresc să acorde credite fermierilor, deşi acestea sunt garantate 100%.
Dacă situaţia din sistem rămâne neschimbată, Federaţia "Agrostrar" ameninţă cu proteste, de anul viitor.