Subiectul cotelor de vânătoare dezbătut la RRA
Un ordin al ministrului mediului, prin care peste 1690 de animale mari carnivore urmau să fie împuşcate, a fost îngheţat până la noi decizii.
Articol de Andreea Marin, 04 Octombrie 2016, 18:37
Reprezentanţi ai Ministerului Mediului au început o discuţie cu membrii comisiei speciale pentru animalele mari carnivore, în încercarea de a stabili noi cote de vânătoare.
Un ordin al ministrului de resort, prin care peste 1690 de astfel de exemplare urmau să fie împuşcate, a fost îngheţat până la noi decizii.
Documentul s-a aflat şi în dezbatere publică, după ce societatea civilă l-a contestat vehement.
AUDIO: Probleme la zi.
Cel mai important este să se stabilească un echilibru corect între practica vânătorească şi eliminarea celor care produc pagube - consideră organizaţiile ne-guvernamentale de profil.
Subiectul a fost dezbătut şi la emisiunea "Probleme la Zi" de la Radio România Actualităţi, astăzi, de ziua internaţională a animalelor.
Magor Csibi, preşedintele World Wilde Fund for Nature a atras atenţia cu această ocazie că în ţara noastră se aplică derogări la cotele de vânătoare de aproape 10 ani, dar pagubele nu s-au redus.
În plus, legea se referă la vânat ca la ultima soluţie - a mai spus Magor Csibi.
"Putem să cădem în capcana de a ceda emoţiilor şi a trata această problemă emoţională. Şi atrag atenţia, aici este foarte important să găsim echilibrul corect pentru că, pe de-o parte sunt nişte comunităţi care de ani buni au acest conflict cu animale sălbatice, pe de altă parte există şi această practică vânătorească. Şi aici este o problemă foarte sensibilă pe care noi am sesizat-o de mai multă vreme. Directiva europeană spune că: vânătoarea trebuie să fie ultimul resort, ultima soluţie. Or din acest ordin, şi aici este problema noastră cea mai mare, este singura soluţie", a declarat azi la RRA, Magor Csibi.