Subfinanţarea, una din marile probleme ale spitalelor
Directorii mai multor spitale bucureştene au anunţat că mai au fonduri doar până în luna noiembrie, iar pe decembrie bugetul este, practic, inexistent. Spitalele se mai confruntă şi cu lipsa personalului medical.
Articol de Adriana Turea, 13 Iulie 2011, 19:46
Subfinanţarea rămâne una dintre problemele cele mai serioase ale sistemului sanitar, iar spitalele aflate sub administrarea autorităţilor locale nu fac excepţie.
Miercuri, directorii câtorva dintre unităţile bucureştene au anunţat că mai au fonduri doar până în luna noiembrie, iar pe decembrie bugetul este, practic, inexistent.
La lipsa banilor se adaugă şi lipsa de personal, iar legislaţia în vigoare nu permite încă angajarea de medici corespunzători cu necesităţile.
Principalele probleme ale sistemului sanitar românesc sunt subfinanţarea şi lipsa de personal.
Directorul general al Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, Marius Savu, susţine că municipalitatea nu va putea finanţa mai mult de 15% din costurile totale şi că veniturile proprii ale unităţilor medicale publice sunt aproape inexistente.
"Eu consider că la nivelul spitalelor publice există o subfinanţare cronică. E posibil să existe, poate, şi cheltuieli făcute uneori aiurea şi cred că aici va trebui gândită o măsură de schimbare, pentru că putem noi să refacem spitalele să arate mai bine, putem eventual să modernizăm partea hotelieră şi dotările, dar dacă nu lucrăm la această zonă de finanţare n-o să avem performanţa pe care ne-o dorim", a declarat Marius Savu.
Rectificarea bugetară "va aduce banii necesari"
Managerii spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei au precizat că, în urma încheierii contractului-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fonduri până în luna noiembrie, iar pentru decembrie bugetul este de doar 87 de lei.
Directorul medical al Spitalului Clinic "Victor Babeş", profesor doctor Emanoil Ceauşu, spune că pe lângă lipsa de fonduri, unitatea medicală se confruntă şi cu lipsa personalului medical.
"Cel mai bun personal pleacă. Nu ştiu dacă în fiecare zi, dar la 2-3 zile semnez câte o plecare. Pleacă în privat, unde salariile sunt de 2-3 ori mai ridicate ca la noi, pleacă în străinătate. Bun, pleacă, dar nu putem angaja nimic în locul lor. Este acea lege care încă este în vigoare de anul trecut: poţi face o angajare la 7 plecări. Şi cu cât timpul trece, lucrurile devin mai acute", a declarat Emanoil Ceauşu.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, susţine că singurii bani care vor fi destinaţi sistemului sanitar vor veni după următoarea rectificare bugetară.
"Într-adevăr, la unele spitale pe decembrie, la altele chiar şi pe noiembrie, nu este asigurată finanţarea, dar în urma discuţiilor pe care le-am avut cu primul-ministru şi cu ministrul sănătăţii, se va face o rectificare bugetară şi vor fi acoperite sumele. Referitor la faptul că sunt subfinanţate, nu este prima oară când eu am spus foarte clar că spitalele ar trebui finanţate mai bine, dar în paralel cu o reformă reală a ceea ce reprezintă sistemul spitalicesc", a declarat Lucian Duţă.
Managerii spitalelor din subordinea municipalităţii propun înfiinţarea unei comisii formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS care să viziteze unităţile medicale pentru a înţelege care sunt neajunsurile acestora.