Studiu sociologic privind standardul de viață
Studiu sociologic privind standardul de viață.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Aprilie 2020, 07:22
Criza economică are implicații sociale care deja se resimt și care vor fi vizibile pe termen imediat și mediu.
Un studiu realizat de șase sociologi de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române arată că revenirea la puterea de cumpărare de dinainte de criză ar putea veni abia peste o jumătate de deceniu.
Amalia Bojescu explică: "Cercetătorii susțin că standardul de viață va fi cel mai afectat și afirmă că lecțiile crizelor prin care a trecut țara noastră, cu efecte în plan economic și social, arată că revenirea la puterea de cumpărare de dinainte a salariilor și pensiilor durează cel puțin o jumătate de deceniu.
Cercetătorii menționează că o parte dintre veniturile populației sunt deja reduse de pandemie, iar cei mai afectați sunt salariații care au intrat în șomaj tehnic, persoanele în ocupare informală, cele care se ocupă de agricultura de subzistență, al căror număr rămâne necunoscut, dar și persoanele care s-au întors recent din străinătate și care nu au venituri.
Sociologii indică drept măsuri excepționale indemnizația de șomaj și venitul minim garantat de 1.000 de lei.
Pentru susținerea deficitului public, recomandările cercetătorilor includ negocierii urgente cu FMI și introducerea impozitului de solidaritate.
Se recomandă, de asemenea, abrogarea sau prorogarea Legii pensiilor, adoptate în 2019, indexarea punctului de pensie cu valoarea inflației, creșterea de salarii doar pentru a compensa rata inflației sau reintroducerea unei grile naționale unitare de salarizare pentru administrația locală."