Studiu: Peste 90% dintre liceenii din mediul rural au cunoștință de cazuri de abuz fizic
Potrivit unui studiu realizat de World Vision România, jumătate dintre adolescenți au cunoștințe de cazuri de abuz în anturajul lor, respectiv peste 5 din 10 fete de liceu și 4 din 10 băieţi cunosc adolescenți din anturajul lor sau chiar persoane apropiate care au fost victime ale unor abuzuri.
Articol de Felicia Mocanu, 26 Noiembrie 2024, 13:17
Peste 90% dintre elevii de liceu din mediul rural incluși în programele World Vision România au cunoștință de cazuri de abuz fizic, precum lovirea sau îmbrâncirea, arată datele celui mai recent studiu realizat de organizație.
360 de băieți și fete de liceu au răspuns unor întrebări. 7% dintre fete au spus că știu de cazuri în care au fost cerute sau distribuite fotografii în ipostaze intime.
Aproximativ 57% dintre băieți rezonează cu mișcarea feministă, 26% dintre aceștia consideră că este un concept care susține doar drepturile femeilor. 83% dintre fete și 89% dintre băieții se informează despre fenomenul de abuz, în special de pe rețelele sociale, iar ceilalți au ca sursă de informare televiziune.
Cele mai întâlnite forme de abuz sunt amenințare, lovirea, privirile insistente asupra corpului, atingerile neconsimțite sau îmbrățișarea fără permisiune. Alte situații de abuz sunt răspândirea de zvonuri despre cineva pentru a-i afecta reputația, urmată de privirile insistente, 9% dintre fete cunoscând astfel de situații, respectiv 11% dintre băieți.
Ruxandra Topoloiu, specialist comunicare World Vision România: Jumătate dintre adolescenți au cunoștințe de cazuri de abuz în anturajul lor, respectiv peste 5 din 10 fete de liceu și 4 din 10 băieţi cunosc adolescenți din anturajul lor sau chiar persoane apropiate care au fost victime ale unor abuzuri. Băieţii ştiu de mișcarea feministă, au auzit despre ea, 56% dintre ei se consideră chiar aliații fetelor care au trecut prin situații de abuz., 33% dintre fete au afirmat că primesc întrebări cu conotații sexuale.
Care sunt soluțiile în acest sens, astfel încât numărul celor care abuzează să scadă?
Ruxandra Topoloiu: O soluție este, pe de o parte, informarea. Să nu ignorăm și faptul că pot exista forme de abuz care-i afectează, bullying-ul este la fel de prezent în ambele genuri. Să aducem specialiștii care să vină să vorbească, de exemplu, cu ei în licee.
Atât fetele, cât și băieții consideră că nu sunt suficiente campanii și informări despre comportamentele abuzive, iar majoritatea fetelor, 62%, susțin că informările le vizează mai mult pe ele, opinie împărtășită și de 42% dintre băieți.