Studiu INS: Agricultura românească se confruntă cu fragmentarea terenurilor
Agricultura românească încă se confruntă cu fragmentarea terenurilor, fapt ce îi împiedică pe fermieri să îşi valorifice în mod eficient producţia.
Articol de Bogdan Isopescu, 19 Ianuarie 2018, 12:39
Agricultura românească încă se confruntă cu fragmentarea terenurilor, fapt ce îi împiedică pe fermieri să îşi valorifice în mod eficient producţia, arată un studiu dat publicităţii astăzi de Institutul Naţional de Statistică.
Astfel, în Uniunea Europeană, media unui teren deţinut de un fermier este de 16 hectare, în timp ce în România este mai mică de patru hectare. Ministrul agriculturii, Petre Daea, crede însă că demersul de a concentra terenurile agricole în ferme mari are limite în România din cauza reliefului.
În zonele de deal şi de munte însă poate fi stimulată zootehnia, în special pentru ovine şi taurine.
Petre Daea: Sunt două specii care trebuie să mobileze muntele: oaia şi taurina de carne. Oaia să-i creştem efectivele şi să îmbunătăţim randamentele prin specializarea raselor, sprijin cu plan zootehnic şi îl vom da în continuare. Şi a doua rasă, spuneam, este taurina de carne, care merge până la anumită altitudine, unde poţi să te duci în zonele acestea cu handicap. Şi elementul cel mai important pe care îl avem în vedere şi îi dăm drumul şi îl avem în acest an şi este un calup de legi în Parlamentul României este să creăm centre de preluare a produselor existente în zona de deal şi munte.
Realizator: Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu, studiul INS mai arată că numărul exploataţiilor agricole a scăzut în 2016 cu aproape 6% faţă de anul 2013, când a fost realizată cercetarea anterioară. Şi efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu aproape 7% cumulat, în schimb a crescut numărul de ovine şi caprine cu aproximativ 4,5%.