Studenţii, nemulţumiţi de "finanţarea necorespunzătoare"
Reprezentanţii studenţilor din România au discutat vineri cu cei ai Ministerului Educaţiei despre principalele probleme identificate înaintea începerii anului universitar.
27 Septembrie 2013, 13:47
Reprezentanţii studenţilor din România au discutat vineri cu cei ai Ministerului Educaţiei despre principalele probleme identificate înaintea începerii anului universitar.
Finanţarea necorespunzătoare rămâne şi în acest an cea mai mare nemulţumire a studenţilor.
Aceştia consideră că buget mai mare pentru învăţământul superior ar creşte considerabil calitatea educaţiei.
Studenţii semnalează, printre altele, şi preţurile considerate prea mari la locurile din cămine.
Reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti din România se declară nemulţumiţi la această dată faţă de decizia unora dintre universităţi de creştere în noul an universitar a taxelor de studii şi cazare.
Din 2007, susţin studenţii, subvenţia pentru cămine şi cantine a rămas neschimbată, nefiind actualizată cu rata inflaţiei.
Şi, în aceste condiţii, doar jumătate dintre studenţi reuşesc să-şi termine studiile, spun studenţii, întrucât familiile cu venituri mici nu pot suporta cheltuielile pentru studii şi cazare.
La această dată, organizaţiile studenţeşti solicită Ministerului Educaţiei acordarea a 6% din PIB pentru educaţie, conform prevederilor Legii educaţiei şi revenirea valorii finanţării de bază a universităţilor la cea anterioară crizei.
Un buget mai mare pentru învăţământul superior ar conduce la stoparea creşterii taxelor de studii, studenţii având posibilitatea astfel să urmeze studiile, indiferent de veniturile familiilor.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti au avut, în cursul dimineţii, o întrevedere cu oficialii ministerului, care nu a condus, din punctul lor de vedere, la niciun rezultat.
"Noi am mers şi am transmis că educaţia are probleme mari de finanţare; practic, e subfinanţată cronic şi este nevoie de o alocare bugetară semnificativ crescută.
"Din păcate, nu pot să zic că în privinţa acestei priorităţi am rezolvat mare lucru. Ministerul Educaţiei a spus că o să încerce să mai crească, însă nu este nicio asumare fermă, ceea ce e foarte problematic", a declarat preşedintele organizaţiei amintite, Mihai Dragoş.
Discuţiile studenţilor vor continua în următoarea săptămână cu reprezentanţii executivului.