Studenţii cer executivului mai mulţi bani pentru educaţie
Peste zece mii de studenţi solicită autorităţilor creşterea bugetului pentru educaţie la 6% din PIB şi majorarea subvenţiilor pentru cămine şi cantine.
Articol de Felicia Mocanu, 18 Ianuarie 2013, 15:44
O petiţie semnată de peste 10 mii de studenţi a fost depusă, vineri, la guvern, la ministerul educaţiei şi la parlament.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, organizaţia care a avut iniţiativa, cer autorităţilor creşterea bugetului pentru educaţie la 6% din PIB, creşterea subvenţiilor pentru cămine şi cantine, dar şi participarea activă a studenţilor în procesul decizional din universităţi.
Documentul depus la registraturile instituţiilor amintite a fost tipărit pe o lungime impresionantă de 100 de metri.
"Problemele noastre se leagă de finanţarea educaţiei, în ce măsură, în primul rând, statul ne ajută să ne permitem să urmăm o universitate atunci când veniturile familiilor noastre sunt foarte reduse şi, pe de altă parte, este şi problema de calitate în învăţământ", a spus preşedintele Alianţei, Dragoş Mihai.
Exodul tinerilor "trebuie oprit"
Reprezentantul studenţilor susţine că investiţia trebuie să meargă, pe de o parte, în sprijinul studentului, ca el să-şi poată permite educaţia, să se concentreze pe educaţie, să nu fie nevoit să lucreze sau să abandoneze studiile şi, în acelaşi timp, trebuie să fie direcţionată şi către calitatea educaţie.
"Ca măsuri concrete care pot fi luate şi ar avea un impact pe termen scurt şi mediu ar fi construirea de cămine, pentru ca mai mulţi studenţi să beneficieze de o cazare mai ieftină şi, astfel, să fie mai suportabile costurile studenţiei, dar şi o creştere a subvenţiei cămine-cantine, care n-a mai crescut de cel puţin cinci ani şi taxele de cămin au tot crescut între timp.
"De altfel, veniturile studenţilor sunt foarte reduse; aproape 70% din studenţi trăiesc cu venituri de până la 500 de lei pe lună", a spus Dragoş Mihai.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti susţine că sunt multe situaţii în care studenţii abandonează studiile deoarec fie se angajează şi îşi menţin un loc de muncă şi, astfel, nu mai acordă atenţia necesară studiului.
Dragoş Mihai susţine că în scrisoarea adresată executivului se face referire la două domenii de interes major pentru orice societate, educaţie şi sănătate.
"Anual, pleacă peste 2000 de medici, iar 60% din medicii rezidenţi şi-au depus cerere pentru a obţine acte care să le permită să lucreze în străinătate.
"La fel şi-n educaţie, avem posturi care au rămas neocupate. În jur de 40% din cei care pleacă din ţară au studii superioare", a mai spus Dragoş Mihai.