Studenţi nemulţumiţi de "finanţarea deficitară a educaţiei"
Organizaţiile studenţeşti solicită acordarea a 6% din produsul intern brut pentru învăţământ, "conform prevederilor Legii educaţiei".
Articol de Adriana Leu, 28 Septembrie 2013, 14:54
Cu doar câteva zile înainte de începerea unui nou an universitar, unii studenţi critică decizia unor instituţii de învăţământ superior de a majora taxele de studii şi cazare.
Ei declară că această problemă ar putea fi soluţionată doar prin creşterea finanţării sistemului de educaţie, ceea ce ar duce şi la îmbunătăţirea calităţii învăţământului.
Două zile au discutat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti şi cei ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, cu cei ai Ministerului Educaţiei, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat.
Ca în fiecare an, finanţarea necorespunzătoare a educaţiei rămâne cea mai mare nemulţumire a studenţilor.
Organizaţiile studenţeşti solicită Ministerului de resort acordarea a 6% din produsul intern brut pentru învăţământ, conform prevederilor Legii educaţiei.
Un buget mai mare, afirmă reprezentanţii studenţilor, ar ajuta ca taxele de studii şi de cazare să nu mai crească şi ar contribui la îmbunătăţirea calităţii educaţiei.
Studenţii atrag atenţia că, din 2007, subvenţia pentru cămine şi cantine a rămas neschimbată, aceasta nefiind actualizată cu rata inflaţiei, astfel că doar jumătate dintre studenţi reuşesc să-şi termine studiile.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti s-au întâlnit cu cei ai Ministerului, dar discuţiile nu s-au încheiat cu un răspuns ferm, a declarat preşedintele organizaţiei, Mihai Dragoş.
"Noi am mers şi am transmis că educaţia are probleme mari de finanţare; practic, e subfinanţată cronic şi este nevoie de o alocare bugetară semnificativ crescută.
"Din păcate, nu pot să zic că în privinţa acestei priorităţi am rezolvat mare lucru.
"Ministerul Educaţiei a spus că o să încerce să mai crească, însă nu este nicio asumare fermă, ceea ce e foarte problematic", a spus Mihai Dragoş.
Discuţiile dintre studenţi, rectorii universitari şi Ministerul Educaţiei vor continua şi pe percursul lunii viitoare.
Ministrul delegat pentru cercetare şi învâţământ superior, Mihnea Costoiu, a declarat că doreşte ca până la 1 noiembrie "să fie luată o decizie legată de anul universitar 2013 - 2014".