Structura noii ambasade SUA a fost finalizată
Potrivit estimărilor, proiectul va aduce economiei româneşti între 60-80 de milioane de dolari.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Aprilie 2010, 17:21
Structura de beton a noii ambasade SUA la Bucureşti a fost finalizată, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti turnând ultima porţiune de beton la structura noi clădiri din Băneasa.
Potrivit estimărilor, proiectul va aduce economiei româneşti între 60-80 de milioane de dolari.
La acest proiect care a totalizat până în prezent peste 600.000 de ore de muncă au lucrat zilnic peste 400 de români.
Lucrările de construcţie au început în luna iunie 2009, inaugurarea complexului ambasadei fiind programat pentru vara anului 2011.
Clădirea are 18 metri înălţime, 3 nivele şi o suprafaţă de 10.000 m².
La ridicarea construcţiei s-au folosit 15.000 m³ de beton, majoritatea materialului de construcţie folosit până în prezent de muncitorii români fiind cumpărat din România.
Ambasadorul Mark Gitenstein a mulţumit muncitorilor români implicaţi în proiectul de construcţie.
La ceremonie a participat şi Cosmin Onisii, director la Direcţia SUA şi Canada din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
În conformitate cu legea americană, contractul pentru proiectarea şi construcţia noului complex a fost acordat unei companii americane dar au fost contractate şi servicii ale unor firme româneşti de construcţii.
Prin sediile de ambasade construite în întreaga lume, Departamentul de Stat al SUA este lider în proiectarea şi construirea de clădiri eficiente energetic. Ambasada SUA le-a solicitat companiilor de construcţie româneşti să garanteze că noul complex al ambasadei respectă normele stricte impuse de către US Green Building Council prin programul de certificare Leadership in Energy and Environmental Design.
La proiectul noului sediu al ambasadei au fost folosite tehnologii inovatoare în de reducere a consumului de apă, de eficienţă energetică, de management al materialelor de construcţie şi al deşeurilor, fiind create spaţii verzi deschise care să reducă emisiile de căldură.
Până la finalizarea proiectului, firmele de construcţie vor folosi vopsele şi materiale de construcţie ecologice, care să reducă emisiile chimice şi de căldură în atmosferă.
Clădirea şi ferestrele sunt în aşa fel orientate încât lumina naturală să fie folosită cât mai mult în detrimentul celei artificiale.
În interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automată a iluminatului electric în funcţie de intensitatea luminii naturale.
De asemenea, consumul de apă în interiorul şi exteriorul clădirii va fi eficientizat iar pentru a utiliza cât mai puţin spaţiu, parcarea va fi construită pe două nivele.