Strategii ale partidelor pentru turul doi al prezidențialelor
Klaus Iohannis anunţă că nu va negocia cu foştii competitori pentru susţinerea în turul doi. Coaliţia de guvernare discută marți despre posibilul tandem președinte-premier.
Articol de Radiojurnal, 03 Noiembrie 2014, 21:46
Alianţele, partidele şi candidaţii independenţi care au participat, duminică, la scrutinul prezidenţial au început deja analizele post vot.
Acestea vor sta la baza strategiilor pe care cei doi candidaţi rămaşi în cursă le vor adopta pentru a câştiga cea mai înaltă funcţie în stat.
Competiţia electorală îi va avea ca protagonişti, pe 16 noiembrie, pe Victor Ponta care a întrunit 40,33 la sută din opţiuni şi Klaus Iohannis - 30,44 la sută.
Potrivit Biroului Electoral Central acestea sunt rezultatele după numărarea a 98 de procente din voturile exprimate.
Klaus Iohannis "nu va negocia cu foştii competitori"
Candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, a anunţat, în această seară, că nu va negocia cu foştii competitori pentru a-şi asigura susţinerea lor în cel de-al doilea tur:
"Doresc votul tuturor românilor care cred că eu pot să fac diferenţa în politica românească.
"Îi invit, îi rog să vină alături de mine. Vreau să intru în relaţie directă cu alegătorul, nu prin intermediul unor politicieni; în consecinţă, nu voi negocia cu candidaţii care au ieşit din cursă", a afirmat Klaus Iohannis.
Candidatul ACL i-a invitat să-l voteze pe alegătorii de dreapta, pe cei ai comunităţii maghiare, dar şi pe susţinătorii contracandidatului său care îşi doresc schimbarea.
Reuniune a coaliţiei de guvernare
Rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale şi strategia de campanie pentru a doua rundă a scrutinului vor fi discutate, mâine, de conducerea centrală a PSD cu liderii de filiale.
O altă temă va fi un posibil tandem preşedinte-premier.
Toate aceste subiecte se vor afla şi pe agenda reuniunii de mâine a coaliţiei de guvernare.
După cum declara, astăzi, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, atât discuţiile din coaliţie, cât şi cele cu candidaţii care au încheiat competiţia, se vor purta după principiul că niciunul dintre participanţii la alegeri nu poate garanta pentru opţiunile celor care l-au votat în primul tur.
Conducerea PMP "va decide asupra candidatului pe care îl va susţine în turul doi"
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, a anunţat că, până la sfârşitul săptămânii, conducerea formaţiunii va decide asupra candidatului pe care îl va susţine în turul doi de scrutin, dar a exclus din start orice negociere pe această temă.
În această seară, a avut loc o şedinţă a Colegiului Executiv al PMP unde a fost decisă şi excluderea din partid a europarlamentarului Cristian Preda pe motiv ca ar fi susţinut un alt candidat.
UDMR: Analiză a ofertei electorale a celor doi candidaţi
Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, susţine că Uniunea ar putea lua, joi, o decizie referitoare la candidatul pe care îl va propune, pentru susţinere, comunităţii maghiare, în turul din 16 noiembrie.
Mai întâi trebuie să analizăm posibilităţile, respectiv oferta electorală a celor doi candidaţi, după care putem lua o decizie absolut raţională, a subliniat Kovacs Peter, citat de Agerpres.
La Cluj Napoca urmează să se întrunească, joi, Consiliul Permanent al UDMR.
Demisii la Partidul Popular Maghiar
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania Toro T.Tibor şi vicepreşedintele Szilagyi Zsolt care a candidat pentru preşedinţia României au demisionat din funcţii. Cei doi susţin că, în acest fel, îşi asumă rezultatul slab obţinut la alegeri, de numai 0,56 la sută. Sâmbătă va avea loc o şedinţă de evaluare, urmând să fie convocat congresul pentru desemnarea unei noi conduceri.