Strategia pentru mine, în lucru
Guvernul lucrează la o strategie pentru minele din Valea Jiului, a anunţat prim-ministrul Emil Boc, la şedinţa de alegeri a organizaţiei judeţene PDL Hunedoara.
27 Martie 2011, 17:13
Premierul Emil Boc a declarat la şedinţa de alegeri a organizaţiei judeţene PDL Hunedoara, că în momentul de faţă se lucrează la o strategie pentru unităţile extractive din Valea Jiului, "în conformitate cu cerinţele UE".
"Vom avea o analiză specială în guvern, cu privire la situaţia minelor. Cele şapte mine sunt în atenţia prioritară a mea, a ministrului economiei.
"Am discutat cu reprezentanţii companiilor de resort din Valea Jiului şi, în conformitate cu legislaţia europeană, pregătim un program pragmatic, şi pentru mine şi pentru oamenii care lucrează acolo", a afirmat premierul.
Potrivit unui protocol semnat de sindicate şi de Compania Naţională a Huilei, doar patru dintre cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului sunt viabile.
În urma acestuia, subvenţiile care permit funcţionarea minelor din Valea Jiului vor fi acordate până în 2018, potrivit unei rezoluţii a Parlamentului European.
Potrivit documentului, unităţile ar putea fi închise mai devreme numai dacă vor fi nefuncţionale.
Pentru Valea Jiului, noul regulament al cărbunelui, adoptat în luna februarie, înseamnă prelungirea acordării ajutorului de stat, dar nu rezolvă problema închiderii minelor, pentru că recomandările europene vizează renunţarea treptată la această activitate.
Sindicaliştii se tem de faptul că prelungirea subvenţiei înseamnă şi prelungirea agoniei mineritului din Valea Jiului, atâta timp cât se doreşte închiderea exploatărilor de huilă şi nu se fac investiţii pentru eficentizarea muncii din subteran.
La Compania Naţională a Huilei mai lucrează aproape nouă mii de angajaţi, iar media de vârstă este de 43 de ani.
În condiţiile în care minerii care muncesc în subteran se pensionează la 45 de ani, reducerea personalului se va face pe cale naturală, până în 2018.