Strategia Naţională de Sănătăte, în dezbatere publică
Un pilon important al acestei strategii va fi prevenţia, axată pe combaterea apariţiei bolilor cardiovasculare, dar şi a diferitelor tipuri de cancer ce pot fi prevenite.
Articol de Daniela Vasilescu, 27 Decembrie 2013, 14:22
Ministerul Sănătăţii a lansat vineri în dezbatere publică Strategia Naţională, prin care-şi propune să producă, până în anul 2020, importante schimbări în sistemul medical, pentru a-l face să funcţioneze mulţumitor.
Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă în România sunt principalele obiective ale autorităţilor.
Un pilon important al acestei strategii va fi prevenţia, axată pe combaterea apariţiei bolilor cardiovasculare, dar şi a diferitelor tipuri de cancer ce pot fi prevenite.
"Cancerul mamar, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal - pentru ele, până în 2020, vor trebui să existe programe organizate de screening la nivel populaţional şi, odată cu investiţia în radioterapie şi în actualizarea periodică a listei de medicamente dar, pe de altă parte, şi a centrelor comprehensive de cancer, cum ar fi institutele, ne dorim ca să putem să inversăm cumva tendinţa actuală.
"Dacă reuşim să facem prevenţie în mod esenţial pentru boală cardiovasculară şi pentru cancer, vor avea un impact adevărat în starea de sănătate şi în sensul creşterii speranţei de viaţă, cât şi a calităţii vieţii pacienţilor", a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Schimbările, observate în 2014
Schimbările în sistemul sanitar se vor vedea de anul viitor, când vor intra în vigoare mai multe măsuri.
"La anul, ar trebui să intre în funcţiune pachetul de bază, pachetul minimal, ar trebui să intre noul pachet de programe naţionale, ar trebui să intre legea rezidenţiatului, ar trebui să intre legea privind statutul spitalelor şi salarizarea personalului medical.
"Deci toate aceste acte normative, pe care noi le avem finalziate şi sperăm că din inauarie încolo, vor intra în aprobare, sunt acte normative valabile pentru anul 2014", a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii.
Strategia Naţională de Sănătăte se află în dezbatere publică 30 de zile şi poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.