Strategia Naţională de Apărare, criticată de ONG-uri
Reprezentanţii mai multor ONG-uri spun că includerea campaniilor de presă printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale, în Strategia Naţională de Apărare, ar putea afecta libertatea presei.
28 Septembrie 2010, 18:54
Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale vor să ceară Parlamentului să respingă textul Strategiei Naţionale de Apărare pe motiv că poate afecta libertatea presei.
La o dezbatere organizată de Grupul pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţii Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, reprezentantul Transparency International, Victor Alistar, s-a arătat nemulţumit de faptul că documentul a fost trimis Executivului fără a avea loc o dezbatere publică.
Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, susţine că includerea campaniilor de presă printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale ar putea acorda o justificare suplimentară pentru acţiuni îndreptate împotriva libertăţii presei, în condiţiile în care prevederi legale care au justificat în anii anteriori abuzuri nu au fost încă abrogate.
El este de părere că presa română trebuie lăsată să se autoregleze din punct de vedere al deontologiei profesionale.
Consilierul prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate naţională, Iulian Fota, susţine că includerea campaniilor de presă în acea categorie nu înseamnă "punerea la zid a presei", ci prevenirea unor situaţii în care puterea presei să fie folosită în scopuri private sau anti-naţionale.
El a declarat că noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării este primul document de acest gen de după 1990 care recunoaşte că, alături de Parlament, presa are un rol în controlul politicii de securitate şi apărare.
Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, textul, la sfârşitul lunii august, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.
Comisiile reunite de Apărare urmau să discute şi ele şi să adopte un raport asupra documentului săptămâna trecută, dar şedinţa a fost amânată.